Cytrynowiec

Orzeźwiające i mocno cytrynowe ciasto znakomicie sprawdzi się na specjalne okazje. Ciasto idealne dla wielbicieli cytrynowych smaków

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


krem cytrynowy:
  • 2 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki soku z cytryny (około 3 duże cytryny) 
  • starta skórka z 3 cytryn 
  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej 
  • 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej 
  • 4 jajka 
  • 1 i 1/4 szklanki cukru 
  • 200 g masła 
poncz:
  • sok z jednej cytryny 
  • przegotowana woda 
dodatkowo:
  • starta biała czekolada 



Przygotowanie:

Składniki na biszkopt dzielimy na pół i pieczemy oddzielnie dwa blaty. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. na około 20 minut.

Blaty biszkoptowe nasączamy sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. W międzyczasie przygotowujemy masę. 1 szklankę mleka gotujemy z cukrem. Drugą szklankę mleka rozrabiamy z mąką pszenną i ziemniaczaną, jajkami i skórką i sokiem z cytryn. Następnie mieszaninę wlewamy na gotujące się mleko, gotujemy do powstania budyniu i studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, a następnie cały czas ucierając dodajemy stopniowo budyń.



Następnie na pierwszy blat wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim batem i wykładamy pozostałą część masy. Tort dekorujemy startą białą czekoladą.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 komentarzy:

  1. oczu nie można oderwać od tego ciasta

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzeba koniecznie spróbować. Wygląda świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cytrynowe smaki...? Mmm, to zdecydowanie coś dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie i orzeźwiająco :) Przepis na krem jest bardzo ciekawy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda niezwykle delikatnie. Klimaty cytrusowe? to coś zdecydowanie z naszej bajki :) Serdecznie pozdrawiamy - Da Pietro

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę spróbować wykonać to ciasto - wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. A tak z ciekawości w którym momencie dodajemy sok z cytryny do budyniu , czy jak ucieramy masę

    OdpowiedzUsuń