Orzeźwiające i mocno cytrynowe ciasto znakomicie sprawdzi się na specjalne okazje. Ciasto idealne dla wielbicieli cytrynowych smaków
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
biszkopt:
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
krem cytrynowy:
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki soku z cytryny (około 3 duże cytryny)
- starta skórka z 3 cytryn
- 4 płaskie łyżki mąki pszennej
- 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 200 g masła
- sok z jednej cytryny
- przegotowana woda
- starta biała czekolada
Składniki na biszkopt dzielimy na pół i pieczemy oddzielnie dwa blaty. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. na około 20 minut.
Blaty biszkoptowe nasączamy sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. W międzyczasie przygotowujemy masę. 1 szklankę mleka gotujemy z cukrem. Drugą szklankę mleka rozrabiamy z mąką pszenną i ziemniaczaną, jajkami i skórką i sokiem z cytryn. Następnie mieszaninę wlewamy na gotujące się mleko, gotujemy do powstania budyniu i studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, a następnie cały czas ucierając dodajemy stopniowo budyń.
Blaty biszkoptowe nasączamy sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. W międzyczasie przygotowujemy masę. 1 szklankę mleka gotujemy z cukrem. Drugą szklankę mleka rozrabiamy z mąką pszenną i ziemniaczaną, jajkami i skórką i sokiem z cytryn. Następnie mieszaninę wlewamy na gotujące się mleko, gotujemy do powstania budyniu i studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, a następnie cały czas ucierając dodajemy stopniowo budyń.
Następnie na pierwszy blat wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim batem i wykładamy pozostałą część masy. Tort dekorujemy startą białą czekoladą.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt ciasta ciasto cytrynowe cytrynowiec cytryny krem cytrynowy masa cytrynowa
oczu nie można oderwać od tego ciasta
OdpowiedzUsuńTrzeba koniecznie spróbować. Wygląda świetnie.
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie <3
OdpowiedzUsuńFajne ciasto, wygląda na pyszne :)
OdpowiedzUsuńCytrynowe smaki...? Mmm, to zdecydowanie coś dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie i orzeźwiająco :) Przepis na krem jest bardzo ciekawy!
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda niezwykle delikatnie. Klimaty cytrusowe? to coś zdecydowanie z naszej bajki :) Serdecznie pozdrawiamy - Da Pietro
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować wykonać to ciasto - wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńA tak z ciekawości w którym momencie dodajemy sok z cytryny do budyniu , czy jak ucieramy masę
OdpowiedzUsuńTak jak jest w przepisie
UsuńDo masy cale jajka czy zoltka ?
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie
Usuń