Mielone pieczone na ryżu

Aromatyczny ryż pieczony z kukurydzą, cebulą i kotletami mielonymi, to znakomite danie obiadowe, które zachwyci każdego

Składniki:
  • około 600 g mięsa mielonego
  • 2 czerstwe kromki chleba lub 1 bułka
  • 2 jajka
  • papryka słodka
  • majeranek
  • mąka do obtaczania kotletów
  • olej do smażenia
  • 2 szklanki ryżu
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 cebule
  • 6 szklanek wody
  • 12 łyżek ketchupu
  • 1 łyżka cukru
  • sól i pieprz



Przygotowanie:

Chleb namaczamy w wodzie. Do miski wkładamy mięso mielone, wbijamy jajka, dodajemy odciśnięty z nadmiaru wody chleb, majeranek, paprykę słodką, pieprz i sól. Dokładnie wyrabiamy i formujemy kotlety. Obtaczamy je w mące i obsmażamy. Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż wymieszany z odsączoną kukurydzą oraz układamy cebulę pokrojoną w piórka.

 


Następnie dajemy kotlety. Wodę mieszamy z ketchupem, cukrem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowym płynem zalewamy ryż z kotletami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 1 godz. i 30 min. Dania podczas pieczenia nie trzeba mieszać. Upieczone mielone podajemy z ulubioną surówką.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

19 komentarzy:

  1. super pomysł na obiad, wykorzystam przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten ryż podgotowac ?

    OdpowiedzUsuń
  3. mam pytanie. Czy trzeba tak długo piec? mięso nie będzie za suche?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. całość jest zalana sosem, więc nie będzie :)

      Usuń
  4. Czy ryz jest jadalny razem z mięsem ???/ - stanowią całość ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a dlaczego ma być niejadalny? :D oczywiście ze jadalny :)

      Usuń
  5. a ja dam zamiast kukurydzy , zielony groszek, bardziej mi tu pasuje, ale pomysl super dzieki wielki

    OdpowiedzUsuń
  6. Danie bardzo pyszne. Szybki pomysł na rodzinny obiad.

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł. Plus za to, że za jednym zamachem mamy mięso i ryż��.Można przepis też modyfikować po swojemu����.

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie siedzi w piekarniku, tylko 6 szklanek wody to za dużo na tą ilość ryżu i mięsa, została mi szklanka zalewy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest za dużo, ryż to wszystko wypiję i musi zrobić się miękki

      Usuń
    2. Niestety jest za duzo... Szklanka ryżu to dwie szklanki wody. Ryż wypija wszystko podczas pieczenia i nie robi się ciapa.

      Usuń
    3. Podlewałam ryż na 2 razy ( cała zalewa się nie zmieściła na raz ), dusiłam potrawę pod przykryciem - ryż " wypił " zalewę do końca i nie był rozgotowany. W smaku potrawa bardzo dobra - podałam z piklami ogórkowymi w curry.

      Usuń
  9. Bardzo fajne danie, zamiast wody dałam bulion, wystarczyła godzina pieczenia, wody na pewno nie jest za dużo, wszystko wchłonął ryż, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń