Aromatyczny ryż pieczony z kukurydzą, cebulą i kotletami mielonymi, to znakomite danie obiadowe, które zachwyci każdego
Składniki:
- około 600 g mięsa mielonego
- 2 czerstwe kromki chleba lub 1 bułka
- 2 jajka
- papryka słodka
- majeranek
- mąka do obtaczania kotletów
- olej do smażenia
- 2 szklanki ryżu
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 2 cebule
- 6 szklanek wody
- 12 łyżek ketchupu
- 1 łyżka cukru
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Chleb namaczamy w wodzie. Do miski wkładamy mięso mielone, wbijamy jajka, dodajemy odciśnięty z nadmiaru wody chleb, majeranek, paprykę słodką, pieprz i sól. Dokładnie wyrabiamy i formujemy kotlety. Obtaczamy je w mące i obsmażamy. Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż wymieszany z odsączoną kukurydzą oraz układamy cebulę pokrojoną w piórka.
Następnie dajemy kotlety. Wodę mieszamy z ketchupem, cukrem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowym płynem zalewamy ryż z kotletami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 1 godz. i 30 min. Dania podczas pieczenia nie trzeba mieszać. Upieczone mielone podajemy z ulubioną surówką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cebula kotlety kotlety mielone kotlety na obiad kukurydza mielone pieczone na ryżu mięso mielone obiad pole ryżowe ryż
super pomysł na obiad, wykorzystam przepis
OdpowiedzUsuńapetyczne danie :)
OdpowiedzUsuńTen ryż podgotowac ?
OdpowiedzUsuńnie, dajemy surowy :)
Usuńmam pytanie. Czy trzeba tak długo piec? mięso nie będzie za suche?
OdpowiedzUsuńcałość jest zalana sosem, więc nie będzie :)
UsuńMuszę tego spróbować ;D
OdpowiedzUsuńCzy ryz jest jadalny razem z mięsem ???/ - stanowią całość ??
OdpowiedzUsuńa dlaczego ma być niejadalny? :D oczywiście ze jadalny :)
Usuńa ja dam zamiast kukurydzy , zielony groszek, bardziej mi tu pasuje, ale pomysl super dzieki wielki
OdpowiedzUsuńDanie bardzo pyszne. Szybki pomysł na rodzinny obiad.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł. Plus za to, że za jednym zamachem mamy mięso i ryż��.Można przepis też modyfikować po swojemu����.
OdpowiedzUsuńWłaśnie siedzi w piekarniku, tylko 6 szklanek wody to za dużo na tą ilość ryżu i mięsa, została mi szklanka zalewy
OdpowiedzUsuńNie jest za dużo, ryż to wszystko wypiję i musi zrobić się miękki
UsuńNiestety jest za duzo... Szklanka ryżu to dwie szklanki wody. Ryż wypija wszystko podczas pieczenia i nie robi się ciapa.
UsuńPodlewałam ryż na 2 razy ( cała zalewa się nie zmieściła na raz ), dusiłam potrawę pod przykryciem - ryż " wypił " zalewę do końca i nie był rozgotowany. W smaku potrawa bardzo dobra - podałam z piklami ogórkowymi w curry.
Usuńczy piec pod przykryciem ?
OdpowiedzUsuńnie
UsuńBardzo fajne danie, zamiast wody dałam bulion, wystarczyła godzina pieczenia, wody na pewno nie jest za dużo, wszystko wchłonął ryż, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń