Idealne na deser i kolację placuszki z jabłek, zajadają się nimi nie tylko dzieci, ale i dorośli
Ilość: około 25 sztuk
Składniki:
- 6 jabłek
- około 1 1/2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do jabłek wbijamy jajka, wlewamy mleko i olej oraz wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Wszystkie składniki mieszamy, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ilość dodanej mąki zależy od ilości soku w jabłkach. Placuszki smażymy na suchej rozgrzanej patelni. Gotowe podajemy z miodem, dżemem, czekoladą lub innymi dodatkami.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
jabłka placki placuszki placuszki z jabłek placuszki z tartych jabłek przekąski racuchy
często takie robię, są pyszne, a dzieciaki je uwielbiają, czasami dodaję jeszcze pokruszoną czekoladę do środka :)
OdpowiedzUsuńCzasami robię coś podobnego na śniadanko. :)
OdpowiedzUsuńrobiłam ostatnio podobne na kolację
OdpowiedzUsuńHmm. Zastanawiam sie czy nie wykorzystac odpadu z jablek po wyciskaniu soku. Mogą byc zbyt suche��
OdpowiedzUsuńmożesz spróbować, jeżeli ciasto będzie za gęste to dolej mleka :)
UsuńPyszne, szbkie placuszki. Wszystkim bardzo smakowały.
OdpowiedzUsuń