Błyskawiczne w przygotowaniu ciasto rurkami waflowymi, krakersami i masą na bazie serka mascarpone. Idealnie sprawdzi się, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 660 ml śmietanki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 400 g masy kajmakowej
- około 250 g krakersów
- 2 opakowania rurek waflowych zebra o smaku śmietankowym (około 500 g)
- kakao do oprószenia
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dodajemy partiami serek mascarpone. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę krakersów. Następnie wykładamy połowę kremu, układamy rurki i wykładamy resztę kremu.
Układamy warstwę krakersów i rozsmarowujemy masę kajmakową. Wierzch ciasta posypujemy kakao. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godz.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto bez pieczenia ciasto z rurkami w 15 minut masa kajmakowa masa krówkowa rurki waflowe serek mascarpone śmietanka top ciasta bez pieczenia
super pomysł z tymi rurkami
OdpowiedzUsuńProste w przygotowaniu i bardzo apetycznie wygląda. Godne polecenia.
OdpowiedzUsuńCzy rurki miękną w tym kremie?
OdpowiedzUsuńTak, ale nie są gumowate :)
UsuńTak,najlepsze jest po dwóch dniach
UsuńWitam.Czy te rurki podczas krojenia nie są twarde, nie łamią się?
OdpowiedzUsuńRurki miękną i bardzo dobrze się je kroi :)
UsuńA czy zamiast krakersów mogą być herbatniki?
OdpowiedzUsuńmożna, ale ciasto może być za słodkie :)
UsuńCiasto wygląda pysznie ! Bardzo ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńA jakie wymiary blachy do tych składników do tej pychotki?
OdpowiedzUsuńWymiary podane są nad składnikami :)
UsuńA do czego jest potrzebna masa kajmakowa? W składnikach podano a w wykonaniu brak zastosowania
OdpowiedzUsuńPrzepraszam
OdpowiedzUsuńJakiś błąd wyskoczył na stronie i pokazywało tylko początek i koniec przepisu
Tak jak w przepisie :)
OdpowiedzUsuńDzis go robię ...wydaje się być pycha:)
OdpowiedzUsuńA mase trzeba wczensiej podgrzać?
OdpowiedzUsuńNic nie podgrzewamy :)
UsuńBeautiful
OdpowiedzUsuńbardzo dobre. krakersy sprawiają,że ciasto nie jest mdłe.
OdpowiedzUsuńa krakersy nie miękną? ciasto przetrzyma kilka dni? :) 2-3?
OdpowiedzUsuńkrakersy trochę miękną, tak jak herbatniki, ale ciasto spokojnie 2-3 dni wytrzyma :)
UsuńRobiłam. Super słodkie ciasto. Bomba kaloryczna.
OdpowiedzUsuńCzy krakersy maja byc slone czy znajdę zwykle w sklepie? Nie jadam a kojarza mi sie ze slona przekaska
OdpowiedzUsuńoczywiście solone, bardzo dobrze przełamują słodycz ciasta :)
Usuńjakie kakao do oprószenia ? Gorzkie?
OdpowiedzUsuńgorzkie :)
UsuńA gdzie znalazł swoje miejsce kajmak, nie wiedzę��
OdpowiedzUsuńKajmak jest przysypany kakao
UsuńZrobilam właśnie, ale z herbatnikami. Pewnie będzie super słodkie 😊
OdpowiedzUsuńA czy krem będzie sztywny bez żelatyny? nie opadnie?
OdpowiedzUsuńBędzie sztywny
UsuńWitam.Ciacho pycha,tylko mam pytanko, bo nie wyszło mi to zbyt sztywne i podczas krojenia mi się całe rozlatywało😔Co mogłabym dodać następnym razem do tej śmietanki, żeby to było sztywniejsze🤔?
OdpowiedzUsuńmożna usztywnić żelatyną lub śmietan-fixem
UsuńA podałaby mi Pani w proporcjach ile tego trzeba dać i w którym momencie 😊Ze mnie to raczej marny kucharz🙉🤦
UsuńZjadł bym takie ciasto :)
OdpowiedzUsuń