Pyszne kokosowe ciasto przełożone kremem budyniowym i dżemem porzeczkowym, idealnie sprawdzi się na święta i inne okazje
Składniki:
biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 3 wafelki princessa kokosowa (po 33 g)
- 5 żółtek
- 1 1/2 szklanki mleka
- 330 ml śmietanki 30%
- 3/4 szklanki cukru
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- 200 g dżemu porzeczkowego
- wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. na około 20 minut. Następnie przygotowujemy blat kokosowy. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo wsypujemy cukier. Dodajemy wiórki kokosowe i pokruszoną princessę i całość delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 st., pieczemy około 25 min. Żółtka, mąkę ziemniaczaną i pszenną mieszamy z połową mleka. Resztę mleka, śmietankę i cukier zagotowujemy. Na gotujące mleko wlewamy masę jajeczną i energicznie mieszamy, aż powstanie gładki budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę oraz dodajemy po łyżce zimny budyń i ciągle ucieramy, aż powstanie jednolity krem.
Biszkopt smarujemy dżemem porzeczkowym i wykładamy 2/3 masy. Następnie kładziemy blat kokosowy, smarujemy resztą masy i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt blat kokosowy ciasta ciasto kokosowe ciasto kokosowy przekładaniec wiórki kokosowe
pyszne
OdpowiedzUsuńPolecam, pyszny przekładaniec.
OdpowiedzUsuńChyba błąd odnosnie mąki w masie? Ile pszennej a ile ziemniaczanej?
OdpowiedzUsuń1 czubata łyżka mąki pszennej, 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej :)
UsuńPyszne ! ! Sprawdziłam
OdpowiedzUsuń