Mocno kakaowy biszkopt przełożony masą kajmakowo - bezową, dżemem porzeczkowym i bitą śmietaną. Ciasto znakomicie sprawdzi się na spotkania z rodziną i znajomymi oraz inne okazje
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 czubate łyżki kakao
- 400 g kajmaku
- 350 g masła
- 2 łyżeczki kawy mielonej
- 200 g suchych bezików
- zaparzona mocna herbata do nasączenia
- 200 g dżemu porzeczkowego
- 330 ml kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- kakao do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier. Następnie, jak masa będzie błyszcząca wrzucamy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 20 - 25 min. Zimny biszkopt nasączamy mocną herbatą i smarujemy dżemem porzeczkowym. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Miksując dodajemy stopniowo kajmak i kawę mieloną. Następnie wsypujemy pokruszone na grube kawałki beziki i mieszamy łyżką.
Masę kajmakowo - bezową wykładamy na dżem. Następnie dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i wykładamy na masę. Przed podaniem ciasto posypujmy kakao.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
20 ciast bezy biszkopt ciasta ciasta na święta dżem porzeczkowy kajmak kostka alpejska krem kajmakowo bezowy masa kajmakowa
cóż za fotorelacja
OdpowiedzUsuńgenialne ciacho !
OdpowiedzUsuńKajmak tzn masa kajmakowa taka z puszki ma być?
OdpowiedzUsuńdokładnie :)
UsuńMiam teraz nie usnę... jestem na diecie przed świątecznej, a tu takie pyszności mi się wyświetlają :-)
OdpowiedzUsuńDostałam od koleżanki zdjęcia ze składnikami i sposobem przygotowania. Szukałam długo i w końcu udało mi się znaleźć ten przepis tutaj :-) Dzięki temu nie musiałam przepisywać. Jedyne co mnie w nim przeraża to ilość masła do masy kajmakowej- półtorej kostki??? Chciałabym zrobić na święta to ciasto tylko nie lubię tłustych mas i dlatego trochę się waham.
OdpowiedzUsuńtak idzie tutaj dużo masła, ale możesz zmniejszyć ilość z tym, że im mniej masła tym masa będzie bardziej "mokra" i wtedy bezy będą miękkie. Dzięki dużej ilości masła bezy nie miękną, bo masa jest bardziej zwarta :)
Usuńohhh. na to czekałam
OdpowiedzUsuńBlaszka o jakich wymiarach ?:)
OdpowiedzUsuńwymiar podany nad składnikami :)
UsuńDlaczego bezy w tym kajmaku mi zniknęły?
OdpowiedzUsuńjeżeli bezy pokruszymy na drobno i długo mieszamy to one się rozpuszczą :) najlepsze są bezy koktajlowe :)
UsuńA gdzie można kupić bezy koktajlowe?
Usuńja kupuje w tesco
UsuńDziękuję bo chce spróbować zrobić na urodziny
UsuńGreat blog!
OdpowiedzUsuńWitam. Z góry przepraszam za głupie pytanie ale wśród składników jest mowa o mielonej kawie. Czy chodzi o naturalną kawę mieloną?
OdpowiedzUsuńtak, naturalna kawa mielona :)
UsuńA czy mogę dać margarynę??
OdpowiedzUsuńTak, ale smak będzie słaby
Usuń