Wielkanocne ptasie mleczko

Delikatne i lekkie ciasto na bazie kremówki i galaretek, znakomicie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu, najlepiej smakuje dobrze schłodzone

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 600 ml wrzątku
  • 2 x 500 ml śmietanki 30%
  • herbatniki (około 40 szt.)
polewa:
  • 100 g masła
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka mleka w proszku



Przygotowanie:

Wiśniową i agrestową galaretkę, rozpuszczamy oddzielnie w 150 ml wrzątku, a galaretkę pomarańczową w 300 ml wrzątku. Galaretki odstawiamy do wystygnięcia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy herbatniki. 500 ml dobrze schłodzonej śmietanki ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając małym strumieniem wlewamy wystudzoną galaretkę wiśniową. Piankę wiśniową wykładamy na herbatniki i odstawiamy do zastygnięcia. Na zastygniętą warstwę wiśniową wylewamy zimną galaretkę pomarańczową i odstawiamy do stężenia. 



Pozostałe 500 ml schłodzonej śmietanki ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając małym strumieniem wlewamy zimną galaretkę agrestową. Piankę agrestową wykładamy na zastygniętą galaretkę pomarańczową i odstawiamy do stężenia. Na lekko stężałej warstwie agrestowej układamy herbatniki (pianka agrestowa musi być na tyle stężała, aby herbatniki się przykleiły, ale nie utonęły w masie). W rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier, kakao i mleko w proszku. Przestygniętą polewę wykładamy na herbatniki. Tak przygotowane ostygnięte ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 komentarzy: