Efektownie wyglądające ciasto szpinakowe z musem truskawkowym i masą śmietankową, zaskoczy gości nie tylko wyglądem, ale i smakiem
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
biszkopt szpinakowy:
- 450 g mrożonego szpinaku
- 4 jajka
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 300 ml oleju
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 kg truskawek
- 3 galaretki truskawkowe
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 1 galaretka przezroczysta
- 150 ml wrzątku
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i blendujemy na mus. Owoce zagotowujemy, wsypujemy galaretki truskawkowe, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy biszkopt. Rozmrożony szpinak odparowujemy na suchej patelni, a następnie blendujemy. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Ciągle miksując małym strumieniem wlewamy olej oraz wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy szpinak. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. oraz pieczemy około 40 min. do suchego patyczka. Z przestygniętego biszkoptu odcinamy wierzch. Składniki na masę śmietankową dzielimy na pół. Połowę galaretki przezroczystej rozpuszczamy w 75 ml wrzątku i odstawiamy do przestygnięcia. 250 ml dobrze schłodzonej kremówki ubijamy z 250 g serka mascarpone i wolnym strumieniem dodajemy tężejącą galaretkę przezroczystą. Masę wykładamy na zimny biszkopt i odstawiamy do zastygnięcia. Potem wykładamy mus truskawkowy i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Następnie przygotowujemy drugą połowę masy śmietankowej tak jak wyżej i wykładamy na zastygnięty mus truskawkowy. Z odciętej góry biszkoptu wyskubujemy zieloną część ciasta i obsypujemy nim wierzch. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto majowa truskawka ciasto z truskawkami ciasto ze szpinakiem leśny mech masa śmietanowa szpinak truskawki
boskie
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Muszę je upiec :)
OdpowiedzUsuńPrzezroczysta galaretka? Proszę o podpowiedź jaka to�� bo ciasto wygląda suuper
OdpowiedzUsuńgalaretka, którą można dostać w większych marketach na stanowisku z galaretkami. Są one o nazwie przezroczysta, a smak mają winogronowy :) Po rozpuszczeniu są przejrzyste jak woda bez koloru :)
Usuńpiękne i efektowne ciasto
OdpowiedzUsuńZe szpinakiem ? Ciekawe czy dobre bo dziwnie brzmi .ja jednak spróbujęupiec biszkopt z zielonym barwnikiem zrobić !
OdpowiedzUsuńszpinak w biszkopcie jest niewyczuwalny :)
UsuńZe szpinakiem zrób jest super ja robiłam w innym cieście ! A szpinaku w ogóle nie czuć daje tylko kolor��
UsuńCiasto szpinakowe :) Nie sądziłam, że takie istnieją! :) A szpinak uwielbiam, głównie z makaronami (czyli tradycyjne). Fajnie jest trafiać na coś, czego się nie zna. Tym bardziej, że jako technolog żywności mam sentyment do jedzenia i zajmuje się nim na swoim blogu od strony technicznej. Dziś np. tłumaczyłam związek smażonej kiełbaski z nowotworami... także z innej strony, ale zapraszam :) https://toruniankapl.wordpress.com/2018/05/01/niebezpieczne-substancje-w-zywnosci-skad-pochodza-jak-dzialaja-i-co-powoduja/
OdpowiedzUsuńMega przepis :D
OdpowiedzUsuńCiasto efektowne i zapewne przepyszne, ale jaki jest sekret tak pęknie i idealnie pokrojonych kawałków ciasta, bo moje nigdy nie wyglądaja tak apetycznie?
OdpowiedzUsuńwystarczy ostry nóż i brak pośpiechu :)
UsuńSuper danie, truskawki teraz w cenie :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest przepyszne. Dziś robie je po raz drugi :D zachwyca wyglądem i jeszcze lepiej smakuje. Polecam! :)
OdpowiedzUsuńJadlam u znajomych pyszne .a ja cośs musze robić nie tak ,bo zakalec mi wyszedł ��
OdpowiedzUsuńszpinak musi być dobrze odparowany i nie można dodawać go ciepłego do ciasta :)
Usuńszpinak był wystudzony ale możliwe, że za mało go odparowałam. Może następnym razem mi wyjdzie .dziękuję :)
UsuńA ja nigdy nie odparowuje szpinaku, tylko odmrażam i odciskam bardzo mocno z wody :) i nie blenduje. Zawsze wychodzi.
OdpowiedzUsuńWyszedł mi zakalec 😒 Dlaczego?
OdpowiedzUsuńszpinak był dobrze odparowany?
UsuńNa jaką blaszkę ciasto?
OdpowiedzUsuńwymiary podane są nad składnikami :D 25x36 cm
UsuńCzy do truskawek wsypujemy suchą galaretkę? :)
OdpowiedzUsuńtak :)
Usuńtak suchą ;-)
OdpowiedzUsuńWitam. Czy ciasto mogę przygotować w piątek, jeżeli potrzebuje je na niedzielę? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńoczywiście, możesz spokojnie zrobić w piątek :)
Usuńczy o tej porze można wykorzystać swoje mrożone truskawki? czy mimo to mus wyjdzie jak że świeżych? robiłam wielokrotnie. ciasto pycha! :D ale nigdy wcześniej z mrożonych truskawek ... pozdrawiam
OdpowiedzUsuńoczywiście, możesz zrobić z mrożonych, ale musisz odsączyć z nadmiaru wody, albo dodaj jedną galaretkę więcej, ciasto wyjdzie tak samo smaczne :)
UsuńCzy napewno to ma być maka krupczatka? W piekarniku wyrosło pieknie, A później strasznie opadlo.
OdpowiedzUsuńTak ma być taka mąka
UsuńWitam,bardzo interesujące ciasto,ale mam pytanie czy zamiast truskawek można użyć innych owoców?
OdpowiedzUsuńCzy można zrobić to ciasto w nieco innej wersji? Mam na myśli: 1 warstwa - jasny biszkopt bezglutenowy, 2 warstwa - masa śmietankowa z połowy składników podanych w przepisie (czyli 250 ml śmietanki, 250 g serka, 1 galaretka i 75 ml wody), 3 warstwa - mus truskawkowy tak jak w przepisie). Czy masy będą się trzymać na bezglutenowym biszkopcie przygotowanym bez szpinaku?
OdpowiedzUsuńCzy jeśli do warstwy śmietankowej użyję połowy składników podanych w przepisie muszę dać też pół opakowania galaretki? Czy może być cała galaretka? Jaka ilość wody 150 ml czy 75 ml?
Jak zrobić mus truskawkowy? Czy truskawki trzeba zagotować? Czy wystarczy owoce tylko zblendować i wsypać suchą galaretkę?
OdpowiedzUsuńRobimy tak jak w przepisie, przecież w zimnych truskawkach galaretki się nie rozpuszczą
Usuń