Wiosenne i orzeźwiające ciasto śmietanowe z kolorowymi galaretkami, idealne na deser w ciepłe dni
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
- 1 galaretka wiśniowa
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 1 galaretka agrestowa
- 600 ml wrzątku
- 660 ml śmietanki kremówki 30%
- 660 g śmietany kwaśnej 18%
- 4 łyżki cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
- 3 galaretki agrestowe
- 700 ml wrzątku
Przygotowanie:
Trzy galaretki (1 wiśniowa, brzoskwiniowa, agrestowa) każdą osobno rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Galaretki wylewamy na płaskie naczynia lub do miseczek i odstawiamy do stężenia. Następnie kroimy je w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajmy śmietanę i zimną żelatynę oraz chwilę miksujemy do połączenia składników. Dodajemy pokrojone galaretki i mieszamy. Masę śmietanową wylewamy do formy i wstawiamy do lodówki do stężenia.
3 galaretki agrestowe rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę wylewamy na masę śmietanową i wstawiamy do lodówki zgęstnięcia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
bita śmietana ciasta ciasta na wielkanoc ciasto z galaretkami galaretki śmietanowiec śmietanowiec z galaretkami wiosenny śmietanowiec
super wygląda
OdpowiedzUsuńIdealny deser na wiosenne dni :)
OdpowiedzUsuńA śmietanę 18%taka w kartonie do zup i sosów czy normalna.w.kubku?
OdpowiedzUsuńdałam normalną z kubka :)
UsuńDziękuję
UsuńRozumiem, że śmietana ma być ukwaszona? bo słodka to śmietanka..
OdpowiedzUsuńŚmietanka 30 słodka, a smietana 18 kwaśna :)
UsuńTo ta 18 smietana może być w kubku Piątnicy ????Ale ona jest przecież kwaśna to czy wyjdzie ciasto ??? Z góry dziękuję za odpowiedź
OdpowiedzUsuńŚmietana 18 to taka zwykła kwaśna śmietana w kubku, casto wyjdzie :)
UsuńTo w końcu ta śmietana 18 słodka czy kwaśna
OdpowiedzUsuń18 jest kwaśna :)
UsuńNie każda 18% śmietana jest kwaśna. Ta płynna śmietana w kubku lub kartoniku jest słodka. Ta gęsta śmietana jest kwaśna. A Pani, którą dała płynną czy gęstą bo nie da się tego jednoznacznie stwierdzić.
Usuńw przepisie jest jasno napisane:
Usuń660 ml śmietanki kremówki 30%
660 g śmietany kwaśnej 18%
myślę, że nie ma tu nic niezrozumiałego :)
A czy zamiast tej kwaśnej śmietany może być mleko po prostu?
Usuńmyślę, że tak, aczkolwiek ja ze mlekiem nie próbowałam :)
UsuńJa go robię z samej kwaśnej śmietany i jest super, lekko kwaskowy i delikatny w smaku
OdpowiedzUsuńCiasto zrobiłam wg przepisu.smak rewelacyjny.nieprzesłodzony.zastanawiam się tylko gdzie popełniłam bład że konsystencja kremu wyszła jak bita śmietana??
OdpowiedzUsuńżadnego błędu nie popełniłaś, do ciasta jest dodana ubita kremówka 30%, dlatego część śmietanowa ma taką konsystencję :)
UsuńZrobilam wg przepisu, nie wiem co jest nie tak, masa śmietanowa się rozłazi....
UsuńPolecam dodać zamiar śmietany 18 to jogurt typu grecki
OdpowiedzUsuńOprócz ubitej śmietany 30 daje ser z wiaderka lub jogurt grecki. Czasami dorzucam owoce.
UsuńMa Pani bardzo ładne kolory galaretek czy dodaje Pani dodatkowo barwników czy może są to jakieś inne galaretki?
OdpowiedzUsuńsuper
OdpowiedzUsuńJa daję zamiast 30% śmietany 600 ml mleka i mieszam z 600 ml śmietany 18% no i oczywiście żelatynę i
OdpowiedzUsuńZimna żelatyna? W goräcej wodzie rozpuszcxona i pozostawiona do ostygnięcia?
OdpowiedzUsuńA ja zamiast smietan daję ser z wiaderka i delikatnie dosladzam. Palce lizać 😋
OdpowiedzUsuńU mnie niewypał, dałam nawet ciut więcej żelatyny, bo obawiałam się że będzie rzadki i tak kicha, nie nadaje się do pokrojenia na kawałki dla gości,.część śmietankowa się rozłazi...
OdpowiedzUsuńCoś musiałeś Anonimie zrobić nie tak
Usuń