Jabłecznik z rabarbarem

Proste, słodko-kwaśne ciasto z rabarbarem, jabłkami oraz rodzynkami, każdemu na pewno posmakuje

Wymiary formy: 22x33 cm

Składniki:

kruche ciasto:
  • 5 żółtek
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie:
  • 1/4 szklanki cukru
  • 500 g rabarbaru
  • 500 g jabłek
  • 1 szklanka rodzynek
piana:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy (40 g) 
dodatkowo:
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • cukier puder do posypania



Przygotowanie:
Z rabarbaru usuwamy włókna za pomocą noża i kroimy go na kawałki około 1 do 1,5 cm . Potem zasypujemy cukrem i kiedy puści sok, dodajemy rodzynki i pokrojone w kostkę jabłka. Następnie przygotowujemy ciasto. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dorzucamy masło i wszystko siekamy nożem. Dodajemy żółtka, cukry oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto, które dzielimy na 2 części. Pierwszą wkładamy do zamrażalnika. Drugą część rozwałkowujemy i wykładamy spód blaszki oraz boki do połowy formy. Posypujemy ciasto bułką tartą i nakładamy wcześniej przygotowane nadzienie (nadmiar soku wylewamy). Białka ubijamy na sztywną pianę i porcjami wsypujemy cukier. Dodajemy proszek budyniowy i wszystko mieszamy. Powstałą pianę wykładamy na nadzienie.



Na koniec wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i ścieramy na pianę (najlepiej na grubych oczkach tarki). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. i pieczemy około 50 minut. Upieczony i przestudzony posypujemy cukrem pudrem. 


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 komentarzy:

  1. pyszne, domowe ciacho super

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne ciasto, przepis wypróbowany, polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny! <3 Wspaniałe smaki dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przecudownie. Natomiast ja dziś miałam sen, że zbieram rabarbar właśnie na podobne ciasto !

    OdpowiedzUsuń
  5. Super opcja na jabłecznik !

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekłam, ciasto bardzo dobre. Polecam przepis...

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam. Chce jutro upiec ciasto ale mam pytanko czy tego nadzienia nie jest mało na blaszkę lubię dużo ale nie przesadnie ale wolę zapytać czy nie jest takie płaściutkie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nadzienia jest idealna ilość, ciasto nie jest płaskie

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za odpowiedź jutro upiekę i dam znać bo jestem ciekawa tego ciasta. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń