Bardzo proste i tanie w przygotowaniu, puszyste ciasto z rabarbarem, super sprawdzi się jako dodatek do kawy czy herbaty
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
- 8 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- około 200 g rabarbaru lub innych owoców
- opcjonalnie 1/2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Miksując na wolnych obrotach partiami dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wlewamy olej. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar kroimy na kawałki, mieszamy z mąką i układamy na cieście (owoce nie opadną na dół ciasta). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 45 min. do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto z rabarbarem najprostsze ciasto z owocami rabarbar
Fajne
OdpowiedzUsuńSuper ciasto, pychotka :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto i zawsze sie udaje :)
OdpowiedzUsuń