Super na upały ciasto bez pieczenia na herbatnikach z masą serową i śmietanową, przepadają za nim nie tylko dzieci, ale i dorośli
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
- 250 ml wrzątku
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 galaretki niebieskie
- 250 ml wrzątku
- około 150 g herbatników
- 3 galaretki niebieskie
- 700 ml wrzątku
Przygotowanie:
Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Ser z wiaderka miksujemy z cukrem pudrem i lekkim strumieniem wlewamy zimną galaretkę cytrynową. Masę serową wykładamy na herbatniki i wstawiamy do lodówki do stężenia. W międzyczasie 2 galaretki niebieskie rozpuszczamy w 250 ml wrzątki i studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i lekkim strumieniem wlewamy zimną galaretkę niebieską. Masę śmietanową wykładamy na zastygniętą masę serową i wstawiamy do lodówki.
3 galaretki niebieskie rozpuszczamy w 700 ml wrzątku, studzimy i tężejącą wylewamy na zastygniętą warstwę śmietanową. Ciasto odstawiamy do stężenia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasta na wielkanoc ciasto bez pieczenia ciasto smerfetka ciasto z galaretkami galaretki masa serowa masa śmietanowa ser z wiaderka śmietanka top ciasta bez pieczenia
Śliczna :)
OdpowiedzUsuńTe ciasto jest nie tylko sliczne ale przepyszne. Na lato rewelacja
UsuńTo ciasto SMERFETKA super fajnie, ładnie i apetycznie wygląda :-)
UsuńWygląda pysznie! W najbliższym czasie wykonam!:)
OdpowiedzUsuńCzy ta ilość galaretek wystarczy aby ciasto było stabilne i się nie rozjechalo ? Czy dla pewności dodać żelatyny?
OdpowiedzUsuńilość jest odpowiednia, ciasto jest sztywne i stabilne :) Z dodatkiem żelatyny masy będą twarde wg mnie :)
UsuńGalaretka a galaretka to różnica..
UsuńZ żelatyną będzie za sztyne, lepiej dodać dodatkową galarete na szklankę wody
UsuńNawet jeśli przesadzimy z ilością galaretek ciasto wychodzi twarde, tu jest odpowiednia ilość galaretek :)
UsuńSuper <3
OdpowiedzUsuńGalaretki cytrynowe rozpuszczamy we wrzątku, a ile tej wody ma byc?
OdpowiedzUsuńW składnikach jest podane :)
Usuń250ml
UsuńZ jakiej firmy galaretki?
OdpowiedzUsuńJa używam różnych firm, zależy jaką jest w domu :)
Usuńjaki smak ma niebieska galaretka?
OdpowiedzUsuńowoców leśnych :)
UsuńDziękuje :)
UsuńTrzymając się przepisu wychodzi idealna, sprawdziłam i polecam! Pychotka
OdpowiedzUsuńCzy ten serek 1kg to zwykly bialy twarogowy czy homogenizowany np waniliowy tez moze być?
OdpowiedzUsuńja użyłam ser z wiaderka sernikowy :)
UsuńDziękuję :)
UsuńSmerfetka pychotka :)
OdpowiedzUsuńSuper smerfetka :D
OdpowiedzUsuńzrobilam z galaretka agrestowa (niebieskiej nie bylo a nie mam mozluwosci latac po sklepach) .pycha. dzuekuje.robie juz drugie..tez z agrestem zamiast niebieskiej :)
OdpowiedzUsuńSmerfetka
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne��
OdpowiedzUsuńGalaretka owoce leśne wyszła bordowa��
bo jeżeli kupisz galaretkę owoce leśne w kolorze bordowym to będzie bordowa, a w kolorze niebieskim będzie niebieska :)
UsuńDziękuję tez juz wiem co szykac.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo pozdrawiam ;-)
Przepis jest na blaszkę o jakich wymiarach?
OdpowiedzUsuńwymiary podanie są nad składnikami :)
UsuńBardzo dziekuje za przepis(korzystam z wielu na tej stronie) Nie mam kolo siebie polskiego sklepu wiec zamienilam galaretke szafirowa na czerwona(tu wybralam poziomkowa) Pycha,zniknelo w jeden wieczor ale przyznam sie ze zmienilam nazwe na...Czerwony Kapturek :D ,do Smerfetki napewno wroce,a Wam wszystkim zycze Dosiego Nowego Roku i niech kalorei ida w cycki! :)
OdpowiedzUsuńkalorie*
OdpowiedzUsuńPomocy!!! Czy cytrynowa galaretke mozna zastapic agrestowa??
OdpowiedzUsuńTak
UsuńNa jak długo masę wstawić do lodówki ?
OdpowiedzUsuńAż zastygnie
UsuńChciałabym przygotować to ciasto w wersji bezglutenowej dla osoby chorej na celiakię. Czy zamiast herbatników można upiec biszkopt i na wystudzony dodać kolejne warstwy opisane w przepisie? Jeśli tak, czy masa śmietanowa będzie trzymać się na biszkopcie? Czy będzie dobrze przylegać, czy nie spadnie? Czy przed wylaniem masy śmietanowej biszkopt należy nasączyć np. wodą z cytryną?
OdpowiedzUsuńmoże być biszkopt, aby masa nie odrywała się od biszkoptu to można z niego zdjąć, zeskrobać nożem delikatnie przypieczoną skórkę. Biszkopt można nasączyć wg uznania
UsuńDziękuję za informacje.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda <3
OdpowiedzUsuńSuper smerfetka :D
OdpowiedzUsuńA czy może być blacha w innych wymiarach np 280×235×60?
OdpowiedzUsuńPiekłam - genialny przepis :) Pozdrowionka !
OdpowiedzUsuń