Hit w sezonie truskawkowym - czyli pyszne i proste ciasto z truskawkami, galaretką, masą serową i śmietanowo - truskawkową
Składniki:
masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki przezroczyste
- 250 ml wrzątku
masa śmietanowo - truskawkowa:
- 500 ml śmietanki 30%
- 3 galaretki truskawkowe
- 500 g truskawek
dodatkowo:
Przygotowanie:
- około 150 g herbatników
- 3 galaretki truskawkowe
- 700 ml wrzątku
- 500 g truskawek
Przygotowanie:
Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Galaretki przezroczyste rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Ser z wiaderka miksujemy z cukrem pudrem i lekkim strumieniem wlewamy zimną galaretkę przezroczystą. Masę serową wykładamy na herbatniki i wstawiamy do lodówki do stężenia. W międzyczasie truskawki myjemy, szypułkujemy i miksujemy na mus. Owoce zagotowujemy, wsypujemy 3 galaretki truskawkowe, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i stopniowo wlewamy zimny mus truskawkowy. Masę śmietanowo - truskawkową wykładamy na zastygniętą masę serową i wstawiamy do lodówki. Na zastygniętym cieście układamy pokrojone na ćwiartki truskawki.
3 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 700 ml wrzątku i studzimy. Tężejącą galaretką zalewamy truskawki. Ciasto odstawiamy do stężenia.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto z truskawkami ciasto z truskawkami bez pieczenia galaretki masa serowa masa śmiatnowo truskawkowa ser z wiaderka truskawki truskawkowiec bez pieczenia
super wygląda
OdpowiedzUsuńgalaretki przezroczyste czyli jakie moga byc?
OdpowiedzUsuńzamiast galaretka np. truskawkowa to pisze na opakowaniu galaretka przezroczysta i po rozpuszczeniu ma wygląd jak woda :)
UsuńMoże być po prostu żelatyna.
UsuńJaki smak galaretki przeźroczystej?
OdpowiedzUsuńu mnie winogronowy :)
UsuńA czy smak przezroczystej galaretki jaki wybierze się nie gryzie się z całością?
OdpowiedzUsuńMożna dostać winogronową, ja taką użyłam i dobrze pasuje. Widziałam też cytrynową, którą powinna się sprawdzić :)
UsuńW sklepach pojawiła się też przezroczysta galaretka o smaku truskawkowo- waniliowym. Miałam, robiłam, polecam.
Usuńczy przezroczyste galaretki rozpuścić w ilości wody podanej na opakowaniu?
OdpowiedzUsuńnie, ilość wody podana jest w składnikach :)
Usuńdziękuję:)
Usuńsuper wygląda, jutro wypróbuję
Ja spróbuję dać twaróg z kostki, ciekawe czy się uda?
OdpowiedzUsuńciasto wyjdzie, tylko ser musisz zmielić :)
UsuńMożna dać truskawki mrożone?
OdpowiedzUsuńmożna, ale musisz odlać sok lub dodać więcej galaretek :)
UsuńDziękuję
UsuńA ten mus zagotowac , ale nie podano w jakiej ilości wody?
OdpowiedzUsuńMus gotujemy bez wody, inaczej nam się galaretki nie rozpuszczą :)
UsuńGłupie pytanie...
Usuńidealnie wyszlo! i wielki plus za te zdjęcia krok po kroku :)
OdpowiedzUsuńGalaretki krystaliczne są super do takich rzeczy.
OdpowiedzUsuńJakie pyszności :D Z pewnością sobie takie przygotuję, trzeba się rozwijać w kuchni prawda? (...)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga: szynoninka.blogspot.com Dopiero zaczynam :D
do całego ciatsa ida tylko 2 lyzki cukru pudru? nie jest za mało słodkie ?
OdpowiedzUsuńgalaretki są wystarczająco słodkie, moim zdaniem więcej nie potrzeba, chyba że lubisz bardzo słodkie ciasta :)
UsuńNie może być za mało słodkie ,bo z przepisu wynika że idzie 8 galaretek?!
UsuńDokładnie tyle galaretek jest potrzebnych :)
Usuńale pysznie wygląda, na weekend muszę i ja coś z truskawek zrobić !
OdpowiedzUsuńciasto przepyszne ! :) dziekuje za przepis
OdpowiedzUsuńA co zrobić jeśli śmietana się zwarzyła po dodaniu musu?
OdpowiedzUsuńdodałaś za ciepły mus :) jest tutaj galaretka więc powinno stężeć :)
UsuńCzy może być serek waniliowy z wiaderka (homogenizowany) czy musi być taki typowo sernikowy?
OdpowiedzUsuńpowinien się sprawdzić, tylko nie dodawaj już cukru pudru, bo serek jest słodki:)
UsuńPrzepyszne! Zniknęło ze stołu w oka
OdpowiedzUsuńmgnieniu :)
Jaki rozmiar blaszki?
OdpowiedzUsuńWymiary podane są nad składnikami, 25x36 cm :)
UsuńRewelacja, wyszło pysznie :)
OdpowiedzUsuńJakimi owocami można zastąpić truskawki?
OdpowiedzUsuńmaliny, jagody, borówki, wiśnie...
UsuńJa zamieniłam na borowki amerykański i wyszło pycha 😊
UsuńCzy zamiast swiezych truskawek mozna dac mrozone do tej masy smietanowo-truskawkowej?
OdpowiedzUsuńmożna, ale musisz odlać sok lub dodać więcej galaretek :)
UsuńRewelacja, u mnie schodzi na poczekaniu
OdpowiedzUsuńPo dodaniu galaretki do masy twarogowej masa robi sie zadka ,herbatniki wyplywaja na wierzch czyli cos nie tak😐🤔zobaczymy co z tego wyjdzie😃
OdpowiedzUsuńGalaretka musi być zimna, prawie tężejąca, zawsze można też chwilkę poczekać aż masa zacznie tężeć i wtedy wylać na herbatniki. Dobrej jakości ser z wiaderka jest gęsty, miksując i wlewając zimną galaretkę do zimnego sera, masa od razu zaczyna tężeć.
UsuńWitam mieszkam za granica niestety nie dostane tu przezroczystej galaretki ;(
OdpowiedzUsuńjaka jest mozliwa inna opcja?
Można zastąpić galaretką cytrynową lub inną. Ewentualnie można do sera dodać cukier puder i żelatynę rozpuszczoną we wrzątku :)
Usuńto było pierwsze ciasto które robiłam z twojego blogu oczywiście wyszło pyszne ;)
OdpowiedzUsuńWitam czy zamiast herbatnikow można dać biszkopty lub po prostu upiec biszkopt?
OdpowiedzUsuńoczywiście, mogą być biszkopty lub biszkopt :)
UsuńWitam. Jakiego sera z wiaderka uzylas do tego ciasta??
OdpowiedzUsuńJa uzylam sera president, ale oczywiście możesz użyć też inny ser z wiaderka 😁
UsuńWygląda pięknie i pewnie tak smakuje,a pani odpowiedzi na pytania są tak wyczerpując że nawet nowicjuszą w kuchnimusi się udac.Pzdrawiam
OdpowiedzUsuńZrobilam ciasto jest wysmienite rozplywa sie w ustach i jak ladnie wyglada po przekrojeniu :)
OdpowiedzUsuńa zamiast śmietany czy można dać jogurt?
OdpowiedzUsuńtak
Usuń