Krówka z truskawkami w 15 minut

Błyskawiczne w przygotowaniu ciasto krówka z truskawkami, masą na bazie serka mascarpone i śmietanki, znakomicie sprawdzi się w upalne dni

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

krem:
  • 750 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
  • około 300 g krakersów
  • 500 g truskawek
  • 510 g masy kajmakowej
  • 50 g białej czekolady



Przygotowanie:

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Truskawki szypułkujemy, myjemy i kroimy w plasterki. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę krakersów. Następnie wykładamy połowę kremu, układamy pokrojone truskawki i rozsmarowujemy resztę kremu. 



Przykrywamy krakersami, rozsmarowujemy masę kajmakową i posypujemy startą na grubych oczkach białą czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godz.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

12 komentarzy:

  1. Proste i szybkie ciasto, na pewno sprawdzi się w upalne dni.

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy krakersy są solone czy nie?

    OdpowiedzUsuń
  3. A biała czekolada gdzie i kiedy ?;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można użyć mrożonych truskawek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem czy nie będą za bardzo wodniste :) jak chcesz je wykorzystać to musisz truskawki porządnie odsączyć

      Usuń
  5. juz wydrulowalam i loezy w kolejce do pieczenia...truskawki beda niedlugo, wiec sie przyda....

    OdpowiedzUsuń
  6. Tylko jedno moje dzieci uwielbiają czy to lato czy zimą jest to ciasto rewelacja pozdrawiam gorąco

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy ktoś robił na herbatnikach?

    OdpowiedzUsuń
  8. Masakra bez tej czdkolady przecież

    OdpowiedzUsuń