Błyskawiczne w przygotowaniu ciasto krówka z truskawkami, masą na bazie serka mascarpone i śmietanki, znakomicie sprawdzi się w upalne dni
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
krem:
- 750 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- około 300 g krakersów
- 500 g truskawek
- 510 g masy kajmakowej
- 50 g białej czekolady
Przygotowanie:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Truskawki szypułkujemy, myjemy i kroimy w plasterki. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę krakersów. Następnie wykładamy połowę kremu, układamy pokrojone truskawki i rozsmarowujemy resztę kremu.
Przykrywamy krakersami, rozsmarowujemy masę kajmakową i posypujemy startą na grubych oczkach białą czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godz.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto bez pieczenia ciasto z truskawkami ciasto z truskawkami bez pieczenia krakresy krówka krówka z truskawkami w 15 minut masa kajmakowa serek mascarpone śmietanka truskawki
Fajne
OdpowiedzUsuńProste i szybkie ciasto, na pewno sprawdzi się w upalne dni.
OdpowiedzUsuńA czy krakersy są solone czy nie?
OdpowiedzUsuńsłone :)
UsuńA biała czekolada gdzie i kiedy ?;)
OdpowiedzUsuńtak jak w przepisie :)
UsuńCzy można użyć mrożonych truskawek?
OdpowiedzUsuńnie wiem czy nie będą za bardzo wodniste :) jak chcesz je wykorzystać to musisz truskawki porządnie odsączyć
Usuńjuz wydrulowalam i loezy w kolejce do pieczenia...truskawki beda niedlugo, wiec sie przyda....
OdpowiedzUsuńTylko jedno moje dzieci uwielbiają czy to lato czy zimą jest to ciasto rewelacja pozdrawiam gorąco
OdpowiedzUsuńCzy ktoś robił na herbatnikach?
OdpowiedzUsuńMasakra bez tej czdkolady przecież
OdpowiedzUsuń