Ekspresowe ciasto czekoladowe - wystarczy zmiksować składniki i wstawić do piekarnika, super gdy mamy niezapowiedzianych gości
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
- 3 jajka
- 200 g masła
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Masło ucieramy z jajkami i cukrem. Następnie cały czas miksując dodajemy mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sodę i kakao.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Pieczemy około 50 min. do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto czekoladowe ciasto czekoladowe w 10 minut ciasto goście w drodze ciasto murzynek kakao murzynek szybkie ciasto
Lubię takie szybkie, łatwe w przygotowaniu ciasta :)
OdpowiedzUsuńJeżeli dobrze rozumiem to tytuł - ciasto czekoladowe w 10 minut - odnosi się do czasu przygotowania tylko składników a nie czasu pieczenia. ( niezły chwyt marketingowy xd)
OdpowiedzUsuńNo chyba to jest logiczne, nie widziałam ciasta które piekło by się 10 minut , trochę pomyśl......
UsuńTzw ciasto z mikrofali, zrobisz je w 10 min ;)
UsuńAle goście muszą długo czekać. Tytuł wprowadza w błąd. Śmietanę w 5 minut ubijamy owoce ,tarta czekolada i deser na cito.
UsuńSuper
OdpowiedzUsuńdokładnie, chwyt poniżej pasa :D
OdpowiedzUsuńAle to ciasto kakaowe!!
OdpowiedzUsuńNie ma w nim czekolady,chyba,że zrobimy polewę czekoladowa😄
przecież czekolada jest robiona z kakao
UsuńTo proszę zjeść kawałek czekolady, łyżeczkę kakao i porównać smaki :)
UsuńProszę zjeść prawdziwą czekoladę :)
Usuń👍😁 Tak trzymać.
UsuńAż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńdodałabym polewę i jestem w niebie :)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast sody można dać 2 łyżeczki proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńmożesz zamienić sodę na proszek :)
UsuńA można dodać margaryne zamiast masla
OdpowiedzUsuńoczywiście, ale polecam masło :)
UsuńDzisiaj właśnie upiekłam to ciasto , smakowało wspaniale, dodatkowo przełożyłam kremem.Długo na talerzu nie poleżało.Polecam
OdpowiedzUsuńBosze,ale tu pełno przygłupów!Ha ha,ciasto kakaowe bo nie ma czekolady?Gdzie takie debile się rodzą?Wspólczuję autorce tego przepisu.Ciasto za to obłędne:)Dzięki serdeczne.
OdpowiedzUsuńBoże ‼️‼️
UsuńBosze 🤪
UsuńJaka mąkę można dać inna niż pszenna?
OdpowiedzUsuńZ inną mąką nie probowalam :)
UsuńA może być roztopione masło?
OdpowiedzUsuńNie, masło dajemy w temp. pokojowej
UsuńJakie wymiary blaszki ?
OdpowiedzUsuńBardzo dobry i wyszedł bez problemu:) dałam 1 szkl cukru tylko.
OdpowiedzUsuńHej. Ja dałam masło zimne(jak sprzatałam okazało się być po terminie dość sporo 😉), mąki mniej, mleka więcej (obojga po pół szklanki). I wyszło, fajne, mokre, mięciutkie...
OdpowiedzUsuńczy masło najpierw ma być roztarte z cukrem a dopiero potem dodać jajka?
OdpowiedzUsuńOd razu masło ucieram z cukrem i jajkami
UsuńPodoba mi się porównanie smaków kakao i czekolada, i zupełnie się zgadzam a w dodatku się ubawiłam, jednak w cieście jest mleko,masło,cukier i kakao a to są składniki czekolady mlecznej lub bez mleka gorzkiej, wygląda idealnie do upieczenia w air fryer z samego rana zrobię ale bez kakao bo nie lubię żadnych czekolad, z cytryną powinno być super. Dziękuję za podzielenie się przepisem.
OdpowiedzUsuńpieczemy z termoobiegiem czy góra dół
OdpowiedzUsuńgóra dół
UsuńCzy można dodać wiśnie?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńJakie wymiary blaszki
OdpowiedzUsuń