Znakomite ciasto z malinami i pianką budyniową, super do popołudniowej kawy i herbaty
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
kruche ciasto:
- 200 g masła
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 7 białek
- 1 szklanka cukru
- 3 budynie waniliowe
- 3/4 szklanki oleju
- 250 g malin
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone masło i żółtka. Zagniatamy na jednolite ciasto. Następnie dzielimy na 2 części (jedna 2/3 ciasta i druga 1/3 ciasta) oraz owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na około 1 godz. Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wyjmujemy większą część ciasta, wylepiamy dno blachy i nakłuwamy widelcem. Białka ubijamy na sztywno, następnie cały czas ubijając dodajemy powoli cukier, budynie i małym strumieniem wlewamy olej. Ubitą pianę wylewamy na ciasto i układamy maliny.
Z zamrażarki wyjmujemy mniejszy kawałek ciasta, ścieramy na tarce oraz posypujemy ciasto. Przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. przez około 50 minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta czekoladowe ciasto z malinami kruche ciasto kruche ciasto z malinami kruche ciasto z malinami i pianką budyniową maliny pianka budyniowa
Bardzo lubię wypieki z malinami :)
OdpowiedzUsuńale pychotka :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest z malinami nie będzie za kwaśne
OdpowiedzUsuńJadłam u szwagierki, rewelacyjne!!!
OdpowiedzUsuńMoże i głupie pytanie ale z ciast jestem słaba.. budynie muszą być ugotowane?
OdpowiedzUsuńNie :)
UsuńPieczemy z termoobiegiem czy bez? ��
OdpowiedzUsuńBez :)
UsuńChciałabym zrobić to ciasto w wersji bezglutenowej stąd też moje pytanie: Czy można wylepić blachę ciastem i wstawić ją na 1 godzinę do lodówki i po tym czasie zrobić masę?
OdpowiedzUsuńNie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale według Pani przepisu blacha ma być wylepiona ciastem, które będzie przez 1 godzinę w zamrażarce? Czy ono wtedy nie będzie zamarznięte?