Kruche ciasto z malinami i pianką

Znakomite ciasto z malinami i pianką budyniową, super do popołudniowej kawy i herbaty

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

kruche ciasto:
  • 200 g masła
  • 2 i 1/2 szklanki mąki 
  • 5 żółtek 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
pianka budyniowa:
  • 7 białek 
  • 1 szklanka cukru 
  • 3 budynie waniliowe 
  • 3/4 szklanki oleju 
dodatkowo:
  • 250 g malin



Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone masło i żółtka. Zagniatamy na jednolite ciasto. Następnie dzielimy na 2 części (jedna 2/3 ciasta i druga 1/3 ciasta) oraz owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na około 1 godz. Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wyjmujemy większą część ciasta, wylepiamy dno blachy i nakłuwamy widelcem. Białka ubijamy na sztywno, następnie cały czas ubijając dodajemy powoli cukier, budynie i małym strumieniem wlewamy olej. Ubitą pianę wylewamy na ciasto i układamy maliny.



Z zamrażarki wyjmujemy mniejszy kawałek ciasta, ścieramy na tarce oraz posypujemy ciasto. Przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. przez około 50 minut.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 komentarzy:

  1. Bardzo lubię wypieki z malinami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto jest z malinami nie będzie za kwaśne

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam u szwagierki, rewelacyjne!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Może i głupie pytanie ale z ciast jestem słaba.. budynie muszą być ugotowane?

    OdpowiedzUsuń
  5. Pieczemy z termoobiegiem czy bez? ��

    OdpowiedzUsuń
  6. Chciałabym zrobić to ciasto w wersji bezglutenowej stąd też moje pytanie: Czy można wylepić blachę ciastem i wstawić ją na 1 godzinę do lodówki i po tym czasie zrobić masę?
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale według Pani przepisu blacha ma być wylepiona ciastem, które będzie przez 1 godzinę w zamrażarce? Czy ono wtedy nie będzie zamarznięte?

    OdpowiedzUsuń