Dwukolorowe ciasto z typu goście w drodze z dodatkiem wiśni. Zawsze się udaje, szybko się je robi i każdemu smakuje
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka gazowanej wody
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- około 300 g wydrylowanych wiśni
Przygotowanie:
Całe jajka ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej i wodę. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część pozostawiamy jasną, a do drugiej wsypujemy kakao i mieszamy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką na zmianę ciasto jasne i ciemne. Następnie w miejsce ciemnego ciasta, nakładamy ciasto jasne i odwrotnie, w miejsce jasnego wykładamy ciasto ciemne. Na wierzchu układamy wiśnie. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 50 min.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto dwukolorowe ciasto goście w drodze ciasto z wiśniami kakao pulchne ciasto pulchne ciasto łaciate wiśnie
Jadłam kiedyś takie ciasto i było pyszne
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda i na pewno smakuje rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńCzy można zamiast wiśni użyć np. borówki amerykańskiej?
OdpowiedzUsuńOczywiście inne owoce też się sprawdzą :)
Usuńproste i pyszne
OdpowiedzUsuńWłaśnie jest w piekarniku :)
OdpowiedzUsuńMoja mama zamiast wody gazowanej dodawała oranżadę !
OdpowiedzUsuńCzy wiśnie mogą być mrożone ?
OdpowiedzUsuńMogą być, tylko odsącz z nadmiaru soku :)
UsuńCzy z bananami wyjdzie?
OdpowiedzUsuńZ bananami nie robiłam, ale myślę że tak :)
UsuńWłaśnie dziś upiekłam ...Przyjemne ciasto :) Słodycz ciasta idealnie mi się łączyła z kwaskowatością malin .Wypiek szybki w przygotowaniu ( W moim piekarniku ciasto było gotowe już po 34 minutach - dodam że piekłam bez termoobiegu ) , nie daje po kieszeni , smaczne . Zapisuję i nie raz do niego wrócę .
OdpowiedzUsuńMonika
Witam serdecznie właśnie dzisiaj upiekłam ciasto ale dałam wiśnie ze słoika trochę opadły na dno ciasta ale i tak pyszne wyszło,następnym razem obtocze wiśnie w budyniu pewnie utrzymają się na wierzchu ����
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę ;) moje wiśnie również opadły, ale to szczegół ;) zastanawiam się tylko, czy nie polać delikatnie lukrem ? Będzie za słodkie ?
OdpowiedzUsuńjeżeli lubicie słodkie ciasta, to możesz polać, ale bardzo delikatnie, a może wystarczy tylko posypać cukrem pudrem?
UsuńA jakie te szklanki mają być ? Są większe, mniejsze... Nie możecie podawać po prostu w powszechnie uznanych jednostkach (gramach) ? Idąc tą dziwną modą możecie zacząć podawać czas pieczenia w zdrowaśkach.
OdpowiedzUsuństandardowa szklanka ma zawsze 250 ml :)
UsuńKażdy ma szklankę / kubek, a nie każdy ma wagę!
UsuńTo prawda-zawsze się wsciekalam jak w przepisach były podawane gramy,bo nie miałam wagi!A szklanki są różne-ale standardowa ma 250ml
UsuńDokładnie 😀
UsuńCiasto super, szybko sie robi. Polecam. :)))
OdpowiedzUsuńNo super przepis, pieczenie to moja słaba strona, ale spróbuję,. Dodam wiśnie ze słoika, myślę że mi wyjdzie.
OdpowiedzUsuńWłaśnie wsadziłam ciasto do piekarnika. Jestem ciekawa czy mi wyjdzie. Ja też dałam wiśnie ze słoika, ale zrobiłam na większej blaszce
OdpowiedzUsuńCzy w tortownicy będzie ok? Ilość i składników taka sama? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbędzie ok, a ilość składników zależy od wielkości tortownicy :)
UsuńA mnie wyszedł zakalec dlaczego
OdpowiedzUsuńowoce mrożone użyłeś Anonimie?
UsuńWyszło jak na zdjęciach, proste, szybkie i bardzo smaczne. Dzięki!
OdpowiedzUsuńCzy ciasto moze stanowić podstawe fali dunaju?
OdpowiedzUsuńmyślę, że tak :)
UsuńZe śliwkami będzie ok? A na dużą blachę taką z piekarnika podwoić składniki?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńA co można użyć zamiast wody gazowanej?
OdpowiedzUsuńnapój gazowany
UsuńRobiłam te z rabarbarem, teraz spróbuje z wiśniami 😃 przepis jest prosty i wychodzi pyszka!
OdpowiedzUsuńA czy nie zaduzo pr.do pieczenia?
OdpowiedzUsuńNie
UsuńCZy mozna dać sodę lub amoniak zamiast proszku?
OdpowiedzUsuńmożna dodać sodę, amoniaku nie polecam
UsuńCiasto b. dobre. Troszkę za krótko piekłam i jest lekko nie dopieczone, ale znika z talerza :D. Następnym razem potrzymam w piekarniku dłużej, tak z 45 min :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam z borówką amerykańską doskonale się sprawdziły,polecam 😉
OdpowiedzUsuńCzy mogę zrobić z wiśniami z dżemu?
OdpowiedzUsuńmyślę, że tak, tylko nie może być za dużo soku i galaretki
UsuńA mikserem można robić to ciasto czy tradycyjnie "łyżka drewniana"
OdpowiedzUsuńmożna mikserem
UsuńNie za dużo cukru? Ograniczamy w domu i tak się zastanawiam bo sporo w przepisie
OdpowiedzUsuńUpieczone, dałam szklankę brązowego cukru ale i tak za dużo jak dla mnie, będę dawać 3/4 . Jeśli ktoś jak ja nie lubi za bardzo przesłodzonego dajcie mniej zdecydowanie! A do ciemnego ciasta posiekałam gorzką czekoladę super pasuje!
OdpowiedzUsuń