Pulchne ciasto łaciate

Dwukolorowe ciasto z typu goście w drodze z dodatkiem wiśni. Zawsze się udaje, szybko się je robi i każdemu smakuje

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

  • 4 jajka 
  • 3 szklanki mąki 
  • 1 szklanka oleju 
  • 1 szklanka gazowanej wody 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 1/2 szklanki cukru 
  • 2 łyżki kakao 
  • około 300 g wydrylowanych wiśni



Przygotowanie:

Całe jajka ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej i wodę. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część pozostawiamy jasną, a do drugiej wsypujemy kakao i mieszamy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką na zmianę ciasto jasne i ciemne. Następnie w miejsce ciemnego ciasta, nakładamy ciasto jasne i odwrotnie, w miejsce jasnego wykładamy ciasto ciemne. Na wierzchu układamy wiśnie. Ciasto wstawiamy do piekarnika  nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 50 min.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

47 komentarzy:

  1. Jadłam kiedyś takie ciasto i było pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda i na pewno smakuje rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można zamiast wiśni użyć np. borówki amerykańskiej?

    OdpowiedzUsuń
  4. proste i pyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie jest w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja mama zamiast wody gazowanej dodawała oranżadę !

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy wiśnie mogą być mrożone ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie dziś upiekłam ...Przyjemne ciasto :) Słodycz ciasta idealnie mi się łączyła z kwaskowatością malin .Wypiek szybki w przygotowaniu ( W moim piekarniku ciasto było gotowe już po 34 minutach - dodam że piekłam bez termoobiegu ) , nie daje po kieszeni , smaczne . Zapisuję i nie raz do niego wrócę .

    Monika

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam serdecznie właśnie dzisiaj upiekłam ciasto ale dałam wiśnie ze słoika trochę opadły na dno ciasta ale i tak pyszne wyszło,następnym razem obtocze wiśnie w budyniu pewnie utrzymają się na wierzchu ����

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie piekę ;) moje wiśnie również opadły, ale to szczegół ;) zastanawiam się tylko, czy nie polać delikatnie lukrem ? Będzie za słodkie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli lubicie słodkie ciasta, to możesz polać, ale bardzo delikatnie, a może wystarczy tylko posypać cukrem pudrem?

      Usuń
  11. A jakie te szklanki mają być ? Są większe, mniejsze... Nie możecie podawać po prostu w powszechnie uznanych jednostkach (gramach) ? Idąc tą dziwną modą możecie zacząć podawać czas pieczenia w zdrowaśkach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. standardowa szklanka ma zawsze 250 ml :)

      Usuń
    2. Każdy ma szklankę / kubek, a nie każdy ma wagę!

      Usuń
    3. To prawda-zawsze się wsciekalam jak w przepisach były podawane gramy,bo nie miałam wagi!A szklanki są różne-ale standardowa ma 250ml

      Usuń
  12. Ciasto super, szybko sie robi. Polecam. :)))

    OdpowiedzUsuń
  13. No super przepis, pieczenie to moja słaba strona, ale spróbuję,. Dodam wiśnie ze słoika, myślę że mi wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie wsadziłam ciasto do piekarnika. Jestem ciekawa czy mi wyjdzie. Ja też dałam wiśnie ze słoika, ale zrobiłam na większej blaszce

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy w tortownicy będzie ok? Ilość i składników taka sama? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. będzie ok, a ilość składników zależy od wielkości tortownicy :)

      Usuń
  16. A mnie wyszedł zakalec dlaczego

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyszło jak na zdjęciach, proste, szybkie i bardzo smaczne. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy ciasto moze stanowić podstawe fali dunaju?

    OdpowiedzUsuń
  19. Ze śliwkami będzie ok? A na dużą blachę taką z piekarnika podwoić składniki?

    OdpowiedzUsuń
  20. A co można użyć zamiast wody gazowanej?

    OdpowiedzUsuń
  21. Robiłam te z rabarbarem, teraz spróbuje z wiśniami 😃 przepis jest prosty i wychodzi pyszka!

    OdpowiedzUsuń
  22. A czy nie zaduzo pr.do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  23. CZy mozna dać sodę lub amoniak zamiast proszku?

    OdpowiedzUsuń
  24. Ciasto b. dobre. Troszkę za krótko piekłam i jest lekko nie dopieczone, ale znika z talerza :D. Następnym razem potrzymam w piekarniku dłużej, tak z 45 min :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Zrobiłam z borówką amerykańską doskonale się sprawdziły,polecam 😉

    OdpowiedzUsuń
  26. Czy mogę zrobić z wiśniami z dżemu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że tak, tylko nie może być za dużo soku i galaretki

      Usuń
  27. A mikserem można robić to ciasto czy tradycyjnie "łyżka drewniana"

    OdpowiedzUsuń
  28. Nie za dużo cukru? Ograniczamy w domu i tak się zastanawiam bo sporo w przepisie

    OdpowiedzUsuń
  29. Upieczone, dałam szklankę brązowego cukru ale i tak za dużo jak dla mnie, będę dawać 3/4 . Jeśli ktoś jak ja nie lubi za bardzo przesłodzonego dajcie mniej zdecydowanie! A do ciemnego ciasta posiekałam gorzką czekoladę super pasuje!

    OdpowiedzUsuń