Pulchne biało - czarne ciasto z dodatkiem jabłek. Znakomicie sprawdzi się na deser i jako słodka przekąska w ciągu dnia
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
Przygotowanie:
- 3 i 1/2 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 2 cukry waniliowe
- 200 g masła
- 6 jajek
- 1 szklanka mleka
- 2 duże łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 5 jabłek
Przygotowanie:
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ósemki. Masło ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym i dodajemy po jednym jajku. Następnie cały czas miksując wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wlewamy mleko. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy połowę ciasta i układamy jabłka. Do pozostałego ciasta wsypujemy kakao i miksujemy. Ciemne ciasto wykładamy na jabłka i wyrównujemy.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 50 min. do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto dwukolorowe ciasto z jabłkami dwukolorowe ciasto z jabłkami jabłecznik jabłka
Nie za dużo cukru?
OdpowiedzUsuńdla mnie wystarczająco, ale jak lubisz mniej słodkie, to możesz dodać mniej :)
UsuńMogą być inne owoce
OdpowiedzUsuńoczywiście :)
Usuńale apetyczne:)
OdpowiedzUsuńJakie jabłka będą najlepsze?
OdpowiedzUsuńnajlepiej kwaśnych i takich które się nie rozpadają podczas pieczenia :)
UsuńPieczemy gora dol
OdpowiedzUsuńPyszny i szybciutko się robi
OdpowiedzUsuńCiasto jest przepyszne! To jedno z niewielu jakie robiłam w życiu i szczerze mówiąc bałam się, że nie wyjdzie. A tu niespodzianka szybko i pysznie. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś i niestety mi nie wyszło 😔 takie kluchowate i jakby za mało upieczone, musiałam wstawiać jeszcze na 10 minut dodatkowe. Nie jestem niestety za dobra w pieczeniu... Co może być przyczyną? Za krótko miksowane? Za gęste?
OdpowiedzUsuńmoże za krótko pieczone, wygląda na to że wyszedł zakalec, ciasto najlepiej krótko miksować i piec do tzw. suchego patyczka
UsuńCzy zamiast masla mozna dodać olej i jeżeli tak to ile go ma być?
OdpowiedzUsuńnie próbowałam na oleju
UsuńA te masło ma być zimne czy lekto miękkie
OdpowiedzUsuńMiękkie, będzie lepiej utrzeć
Usuń,,3_1/2 szk. ,,Nie podano ile gramów mąki pszennej na szklankę wody ponieważ w rozpiskach znaleźć można niezgodne ilości składników w proporcjach , niestety wychodzą dylematy nieudanych prób wypieków.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam 🌞
szklanka do odmierzania ma 250 ml
Usuń