Ogórki po chińsku

Pikantne ogórki po chińsku, znakomicie sprawdzą się jako przekąska, dodatek do sałatek, grilla czy obiadu

Ilość: 10 słoików (300 ml)

Składniki:

  • 2 i 1/2 kg ogórków
  • 2 główki czosnku
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka zmielonej papryczki chilli
zalewa:
  • 1/2 kg cukru
  • 1 i 1/2 szklanki octu 10%
  • 1/4 szklanki oleju



Przygotowanie:

Ogórki myjemy i kroimy w ćwiartki lub ósemki. Czosnek obieramy i kroimy na polówki. Ogórki, czosnek, sól oraz paprykę mieszamy i odstawiamy na około 2 godziny.



Po tym czasie układamy w słoiki. Następnie ocet zagotowujemy z cukrem i olejem. Zalewamy ogórki w słoikach, zakręcamy i pasteryzujemy 5 - 7 minut.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

28 komentarzy:

  1. Takie ogórki na pewno smakują genialnie 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. nie wiem czy to takie smaczne??? tyle octu 10%!!! stosuję tylko ocet jabłkowy... pozdrawiam serdecznie Obżarciuszka...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zalewa jest słodko-kwaśna, ogórki ostre i wszystko wychodzi smaczne :)

      Usuń
  3. Też wydaje mi się że będzie pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsze ogórki jakie w życiu jadłam. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. to nie jest chinskie poniewaz robilam to pare lat temu

    OdpowiedzUsuń
  6. Chciałam dopytać o zalewę- tylko cukier, ocet i olej? Bez wody?

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobione 😁👍
    Pychota 👍👍👍
    Polecam 👍

    OdpowiedzUsuń
  8. A co jak wylałam wodę z ogórków? Oczywiście przez męża bo mnie zagadał :p

    OdpowiedzUsuń
  9. Zalewa ma być gorąca czy wystudzona?

    OdpowiedzUsuń
  10. Do zalewy tyle cukru 1/2kg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale oczywiście możesz, zrobićw własnych upodobań

      Usuń
  11. Po co ten olej, ogórki są lepsze bez oleju, obojętnie jaki to przepis nigdy nie daję oleju, który się mamamarzęw ustach przy jedzeniu.

    OdpowiedzUsuń
  12. A kiedy już można próbować?

    OdpowiedzUsuń
  13. Ogórki super, zachęcam do dodania łyżeczki oleju sezamowego do każdego słoika. Wtedy wychodzą jeszcze lepsze👍

    OdpowiedzUsuń
  14. Ile litrów wody na zalewę?

    OdpowiedzUsuń
  15. A co robimy z wodą z ogórków?

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy zalewamy gorącą jeszcze zalewą czy czekamy aż wystygnie?

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobiłam wszystko według przepisu, a zalewy wystarczyło mi tylko na 4 słoiki

    OdpowiedzUsuń