Delikatne makowo - kokosowe ciasto przełożone kremem budyniowym z cytrynową nutą i polane polewą z białej czekolady. Idealne zamiast ciężkich, miodowo - bakaliowych makowców, będzie hitem tegorocznych świąt
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
ciasto makowe:
- 8 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 1 szklanka suchego maku
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka migdałów mielonych
- 350 ml mleka
- 4 żółtka
- 2 budynie śmietankowe
- 5 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- skórka otarta z jednej cytryny
- 200 g masła
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 100 ml przegotowanej wody
- 200 g białej czekolady
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Składniki na ciasto dzielimy na pół i pieczemy dwa oddzielne blaty. Można też upiec jedno ciasto makowe i przekroić na pół, wtedy czas pieczenia będzie dłuższy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier. Następnie, jak masa będzie błyszcząca wrzucamy po jednym żółtku. Do białek wsypujemy mak, wiórki kokosowe i migdały oraz delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Blaty pieczemy około 20 minut.
Następnie przygotowujemy krem budyniowy. 200 ml mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko mieszamy z żółtkami i proszkiem budyniowym. Mieszaninę wlewamy na gotujące mleko i mieszamy, aż powstanie budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, stopniowo dodajemy budyń i skórkę z cytryn. Blaty ciasta nasączmy sokiem wymieszanym z wodą. Na pierwszy blat wykładamy krem budyniowy i przykrywamy drugim blatem. W rondelku rozpuszczamy czekoladę, masło i mleko oraz polewamy wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
20 ciast biała czekolada ciasta ciasta na święta ciasto makowe ciasto z makiem krem budyniowy mak makowa panienka makowiec migdały polewa z białej czekolady wiórki kokosowe
jak elegancko :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie :) Proszę o kawałek :)
OdpowiedzUsuńChyba macie błąd w tekście ;) jeśli pieczemy 2 blaty za jednym zamachem - to czas się skraca , a nie wydłuża ;D
OdpowiedzUsuńjeżeli będziesz piekł dwa blaty to czas będzie krótszy, a jeżeli upieczesz jedno ciasto, a później przekroisz je na dwa to czas pieczenia będzie dłuższy :) wszystko jest poprawnie :)
UsuńU mnie na blogu Makowa Panienka w trochę innym wydaniu .Twoja propozycja też jest ciekawa i smaczna
OdpowiedzUsuńA maku nie spażamy?
OdpowiedzUsuńnie, wsypujemy suchy mak :)
UsuńCzy budynie do masy powinny być z cukrem czy niesłodzone?
OdpowiedzUsuńbudynie powinny być bez cukru, jeżeli użyjesz budyni z cukrem, to mniej osłodź masę :)
UsuńSuper, bardzo dziękuję za odpowiedź :-)
Usuńwygląda pięknie !!! chyba trzeba będzie odkurzyć piekarnik ;)
OdpowiedzUsuńzapraszamy do nas- https://oskarandbianka.blogspot.com/
ale pysznie wygląda;)
OdpowiedzUsuńTragedia ciasto wogóle nie wyrosło.
OdpowiedzUsuńa proszek do pieczenia ?
OdpowiedzUsuńproszku do pieczenia nie dodajemy :)
UsuńWlasnie czy dajemy proszek do pieczenia?
OdpowiedzUsuńproszku do pieczenia nie dodajemy :)
UsuńA do ciasta nie dodaje się mąki?
OdpowiedzUsuńnie, mąki nie dodajemy :)
UsuńDziękuje zamierzam wypróbować ten przepis :-) :-) :-)
UsuńDo ciasta mak wsypujemy suchy? Nie parzymy, nie mielimy tylko prosto z torebki? :-)
OdpowiedzUsuńtak dokładnie wsypujemy suchy mak :)
UsuńCzy dwa budynie plus 4 żółtka na tylko 350 ml mleka? To nie będzie za gęste?
OdpowiedzUsuńnie jest za gęste :)
UsuńWczoraj zrobiłam ciasto, budyń gotowałam zanim jeszcze odpowiedź się pojawiła i intuicyjnie odlozylam 300ml mleka, czyli zamiast 350 było 650ml i budyń po wystudzeniu był bardzo gęsty, wręcz kroić można było nożem, po wymieszaniu z masłem jest idealna, choć następnym razem dam jeszcze 50ml więcej czyli razem 700ml a nie 350 jak w przepisie. Ciasto pieklam jedno i przecielam na 2 blaty. Pomiędzy ciasto a masę dałam warstwę dżemu domowej roboty zamiast nasaczac blaty. Efekt końcowy świetny. Polecam przepis
Usuńwitam
OdpowiedzUsuńa co to za dziwny rozmiar blachy ??nie czasem 24 na 38 ??
rozmiar blaszki podany jest prawidłowo:) 24x28 cm
UsuńWitam ile wynosi czas pieczenia jednego ciesta zamiast dwoch oddzielnie ?
OdpowiedzUsuńpewnie około 30 minut, ale najlepiej sprawdzać patyczkiem :)
UsuńMam małe pytanko. Czy wiórki kokosowe można sparzyć. Wiele razy wsypywalam je do wypieków surowy i ich smak nie przypadł mi do gustu. Było czuć taką lekką twardość. Zastanawiam się czy spare nie będą lepsze.
OdpowiedzUsuńnigdy nie sparzałam wiórków kokosowych, więc ciężko mi powiedzieć :)
UsuńA jaka biała czekoladę Pani użyła?
OdpowiedzUsuńPolewa jest z nie zrobiona
UsuńCzy można wydrukować przepis Pani Makowa panienka?
OdpowiedzUsuńNiestety nie
UsuńCiasto w ogóle nie wyrosło, a masa budyniowa się zważyła. Kompletna porażka!
OdpowiedzUsuńU mnie podobnie.Ciasto w ogóle nie wyrosło.
UsuńNa moje oko, to ciasto przedstawione na zdjęciu, zostało zrobione z podwójnej porcji składników. Często się to zdarza na blogach i osobiście irytuje mnie to strasznie. Uważam, że powinna być adnotacja w tekście, jak dokładnie zrobiono ciasto ze zdjęcia.
OdpowiedzUsuńOgólnie jest dobre, dla mnie za słodka polewa, dałabym mniej czekolady, ale to kwestia gustu. Polecam jak ktoś lubi mak. Tylko mnie wkurza takie oszukiwanie na zdjęciach.
A co do wyrośnięcia - ludzie przecież tam nie ma proszku do pieczenia i mąki, to co ma wam wyrosnąć? Logiczne, że dostaniecie po upieczeniu takiej samej wysokości ciasto, jakiej wysokości masę wylaliście na blachę.
ciasto na zdjęciach jest robione dokładnie z takich proporcji jak są podane w składnikach i zrobione wg napisanej wyżej instrukcji
Usuń