Delikatne i bardzo kruche krążki z dziurką z dodatkiem serka homogenizowanego. Chrupiące na zewnątrz, puszyste i wilgotne w środku. Doskonałe do aromatycznej kawy lub herbaty na Tłusty Czwartek
Ilość: około 42 sztuk
Składniki:
- około 300 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 łyżki serka homogenizowanego o smaku waniliowym (125 g)
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka spirytusu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
dodatkowo:
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do oprószenia
Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dodajemy żółtka, cukry, serek oraz pozostałe składniki i zagniatamy ciasto (jeśli będzie się kleiło do rąk, dosypujemy mąki). Ciasto dzielimy na połowę, rozwałkowujemy je na grubość około 0,5 - 1 cm i wyciskamy szklanką krążki, a w środku kieliszkiem otworki. Oponki kładziemy na mocno rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na rumiano.
Po upieczeniu odsączamy je na papierowym ręczniku i przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta karnawał oponki oponki na tłusty czwartek oponki z serkiem homogenizowanym serek homogenizowany tłusty czwartek
Pyszne, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPiękne, jutro koniec diety.
OdpowiedzUsuńPolecam, są bardzo dobre.
OdpowiedzUsuń