Soczyste plastry schabu pieczone w porze i cebuli, znakomity pomysł na niedzielny obiad
Składniki:
- około 1 kg schabu
- 3 cebule
- 1 por
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 łyżka mąki
- 200 ml wody
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Schab myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w talarki. W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę plastry schabu z cebulą oraz solimy i pieprzymy do smaku. Pora kroimy w plasterki, układamy dookoła schabu i łyżeczką rozkładamy masło. Śmietanę mieszamy z wodą i mąką oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Powstałym sosem zalewamy mięso. Tak przygotowany schab wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy pod przykryciem około 1 godz. 45 min. Następnie mięso polewamy powstałym sosem i pieczemy jeszcze około 15 min. bez przykrycia.
Tak przygotowany schab podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cebula mięsne obiad por schab schab pieczony schab porowo cebulowy
Moje smaki, chętnie zrobię taki obiad dla rodzinki. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Dzisiaj robiłam, schab wyszedł bardzo miękki i pyszny!
OdpowiedzUsuńPiękny schab, dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńSosem polewamym przed pieczeniem, czy w trakcie pieczenia?
OdpowiedzUsuń