Bułeczki

Pachnące i puszyste bułeczki z marmoladą i różą

Ilość: około 40 bułeczek

Składniki:
  • 1/2 kostki margaryny 
  • 2 kg mąki 
  • 3/4 l mleka 
  • 100 g drożdży 
  • 1 szklanka cukru 
  • cukier waniliowy 
  • 3-4 jajka 
  • marmolada + mały słoiczek konfitury z róży
  • łyżka spirytusu 
  • olej do smarowania blachy 
  • cukier puder do posypania bułeczek 


Przygotowanie:

Do lekko letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, trochę cukru i kilka łyżek mąki, mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. W między czasie ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowy (zostawiamy jedno białko do smarowania bułeczek). Do wyrośniętych drożdży dodajemy jajka, mąkę, rozpuszczoną i wystudzoną margarynę, spirytus, wszystko wyrabiamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.


Po wyrośnięciu sprawdzamy, czy ciasto jest dość gęste i nie przykleja się do ręki, jeżeli nie to dodajemy trochę mąki i formujemy okrągłe bułeczki jak pączki. Do środka kładziemy po łyżeczce nadzienia (marmolada wymieszana z różą). Następnie nasze bułeczki smarujemy lekko ubitym białkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika około 170 stopni i pieczemy, aż się zarumienią. Podajemy posypane cukrem pudrem. 

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

65 komentarzy:

  1. tyle bułeczek, nie zjadłaś chyba wszystkich sama?
    chcemy się poczęstować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki piękne wyglądają zjadłabym taką choćby jedną.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne bułeczki, zapraszam do siebie na sprawdzone przepisy na ciasta domowe.

    OdpowiedzUsuń
  4. a czy to nie są zwykłe pączki??

    OdpowiedzUsuń
  5. nie sa, iz paczki smazy sie na glebokim oleju a nie piecze w piekarniku ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. wole dodac maselka sa smaczniejsze

    OdpowiedzUsuń
  7. Przeniosłaś się na blogspot?:) Tak mi się wczoraj wydawało ;p Bo najpierw dodałam komentarz, a potem czytałam poprzednie i sie zastanawiałam,czy coś jest ze mną nie tak, bo niby kilka minut wcześniej też dodawałam u Ciebie komentarz (a przecież nie dodawałam ;p) i zaczęłam się martwić,ze coś nie tak z moją pamięcia :))

    OdpowiedzUsuń
  8. tak, jestem w trakcie przenosin bloga :)

    http://oobzarciuch.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne bułeczki, pozdrawiam
    Polecam też
    http://inews.com.pl/WordPress3/jagodzianki

    OdpowiedzUsuń
  10. Zajebis%$# wyglądają, ciekawe czy moje upieką się podobnie. Uwielbiam takie cudeńka mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  11. Skusiłabym się na taką bułeczkę!! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. to coś takiego jak robiły nasze babcie

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak to takie same pyszne bułeczki jak robiły nasze babcie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. co z tego że takie smaczne ale bardzo niezdrowe, chyba tylko dla tych co mogą wszystko jeść i nic im nie dolega. nie trawię białka genetycznie po przodkach. dlatego mogę sobie odpuścić takie pyszności. nie to że mogę ale muszę, żeby żyć.

    OdpowiedzUsuń
  15. Po zrobieniu bułeczek powinno się je zostawić do wyrośnięcia i po wyrośnięciu posmarować białkami i wstawić do piekarnika do pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  16. Z 2 kg mąki tylko 40 bułeczek? Tak mało? Chyba, że są bardzo wielkie.
    Ja zazwyczaj robię z 1 kg i wychodzi mi około 70 sztuk. Tylko ja robię takie średnie i małe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie chyba jest błąd, bo z 2 kg to ciasto nawet wyrobić się nie chce. Też mi się wydaje, że powinno być na 1 kg.

      Usuń
    2. Ja zrobiłam z połowy podanych ilości i wszystko fajnie się wyrobiło i wyszło mi koło 20 bułeczek, więc z całości też powinno się zgadzać

      Usuń
  17. przed jedzeniem tego cudownego Bożego dzieła, trzeba jedzenie pobłogosławić, znacznie smaczniejsze i przyjemniejsze smakowanie wtedy tych wiktuałów

    OdpowiedzUsuń
  18. Też mi się to od razu z babcią skojarzyło

    OdpowiedzUsuń
  19. a ile mniej wiecej piec bo ja jestem laik

    OdpowiedzUsuń
  20. świetnie wyglądają, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. A czy moze byc piekarnik ustawiony na termoobieg czy nie?

    OdpowiedzUsuń
  22. Smacznego, a na deser absurdalizm.pl polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Zastanawia mnie po co ta róża....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj! jesteś chyba bardzo młodą osobą. Kiedyś zbierało się płatki róży sasypywało się cukrem ugniatało w słoiku i tak powstawało "powidło z dzikiej róży. Pychotka, pachnąca i bardzo smaczna. Teraz już takich nie ma.

      Usuń
    2. robimy co roku dżem z płatków róż, dodaję je nawet do mufinek pychotka.

      Usuń
  24. tak piekarnik na termoobieg, pieką się tak do 25min :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  25. Przepis stary jak swiat, dobry jak nigdy. palce lizac

    OdpowiedzUsuń
  26. Gdzie kupić cukier waniliowy??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przekrojoną wzdłóz laskę wanilii włóz do cukru pudru ,

      Usuń
  27. Super pyszne bułeczki - przypomina się smak z dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
  28. Bułki udane, świetny przepis, palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Wszystko pięknie ale po co ta margaryna ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo do każdego ciasta trzeba dodać tłuszcz - margarynę, masło lub oliwę.

      Usuń
  30. narawde 100g drozdzy na 2 kg maki?

    OdpowiedzUsuń
  31. co można użyc zamiast spirytusu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamiast spirytusu można dodać czystą wódkę, pozdrawiam!

      Usuń
  32. A ja takich bułeczek nie lubię - za mało , ha ha ha
    Ciekawe czy z mąki żytniej typ200 byłyby również smakowite?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raczej nie polecam słodkich bułek z mąki żytniej, pozdrawiam :)

      Usuń
  33. Bułeczki jak u babci za starych dobrych czasów.

    OdpowiedzUsuń
  34. Zapraszam na smażone lody :) a bułeczki pych!

    OdpowiedzUsuń
  35. wolalabym z kg. maki przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaki problem, podziel proporcje na pół.

      Usuń
  36. Domowe są najlepsze, smakują obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Bułki wyglądają bardzo apetycznie.
    Polecam też takie
    http://inews.com.pl/WordPress3/jagodzianki

    OdpowiedzUsuń
  38. wyglądają przepysznie. ja dzisiaj polecam naleśniki z chrupiącą skórką: http://zakateksmakosza.blogspot.com/2013/09/nalesniki-z-serem-i-dzemem.html

    OdpowiedzUsuń
  39. Pięknie wyglądają te bułeczki. :)

    OdpowiedzUsuń
  40. super bułeczki ... dziękuję za nowe inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń
  41. pulchniutkie i rumiane, takie jak lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Mniam! Chcę taką bułeczkę, no dobra dwie :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Właśnie zrobiłam konfitury z owoców róży :)) ale nie lubię piec czego kolwiec na drożdzach jakoś mi nie bardzo wychodzi :(. Ale Twoje bułeczki wyglądają smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  44. bardzo apetycznie wyglądają, mam nadzieję ,że tak i smakują!

    OdpowiedzUsuń
  45. Drożdzóweczki ....mniam... i to różane wypełnienie - pyszota!

    OdpowiedzUsuń
  46. Te bułki wyglądają fantastycznie! Muszę przyznać, że amerykańska kuchnia we Wrocławiu jest bardzo popularna i jest kulka świetnych miejsc gdzie można zjeść amerykańskie przysmaki, ale musze przyznać, ze najbardziej lubię takie domowego wyrobu! Włąsnorecznie wyrabiane bułki, świeże burgery, stekowe frytki.. ślinka cieknie na samą myśl :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Zamiast marmolady można użyć owoców np. jagód ;)

    OdpowiedzUsuń
  48. Smak dzieciństwa. Pycha, polecam..

    OdpowiedzUsuń
  49. Bardzo dobre bułeczki, polecam przepis...

    OdpowiedzUsuń
  50. Jejku ile mi narobiliście smaku . Muszę wypróbować , a już chciałam pączki robić . Lepiej w piekarniku dziękuję za przepis .

    OdpowiedzUsuń