Składniki:
ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki wody
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
farsz:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 mała żółta papryka
- 1 mała czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g pomidorków koktajlowych
- puszka kukurydzy
- puszka pomidorów rozdrobnionych
- 1 łyżeczka koncentratu
- 1 łyżeczka cukru
- przyprawy: majeranek, przyprawa do mięsa mielonego, przyprawa kebab gyros, pieprz, sól, zioła prowansalskie, lubczyk otarty, papryka ostra
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy wodę oraz olej. Ciasto ugniatamy, aż będzie miękkie, gładkie i nie będzie się przyklejało do rąk. Przygotowane ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, mi wyszło około 12, następnie rozwałkowujemy je bardzo cienko, prawie że ciasto ma być przezroczyste. Przygotowane placki smażymy, przewracając na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, tak aby patelnia nie była sucha, do momentu aż pojawią się po obu stronach brązowe plamki. Uwaga: Placki smażymy na sam koniec, aby podczas nakładania farszu były jeszcze ciepłe, a ciasto nam się nie rozrywało i nie pękało.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy wcześniej pokrojoną cebulę w kostkę i czosnek drobno posiekany, solimy. Gdy cebula ładnie się zeszkli dodajemy mięso mielone, podsmażamy i przyprawiamy: majerankiem, przyprawa do mięsa mielonego, przyprawą kebab gyros, pieprzem, solą oraz papryką ostrą. Paprykę żółtą i czerwoną kroimy w paski, wrzucamy do mięsa mielonego razem z odcedzona kukurydzą, wszystko dusimy. Kiedy warzywa zmiękną ale będą nadal jędrne dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki oraz puszkę pomidorów, następnie smażymy do odparowania. Pod koniec gotowania przyprawiamy: ziołami prowansalskimi, lubczykiem otartym, cukrem oraz koncentratem. Na ciepłe placki kładziemy sałatę, przygotowany farsz i zawijamy w koperty. Tak przygotowane burrito jest gotowe do zjedzenia.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy wcześniej pokrojoną cebulę w kostkę i czosnek drobno posiekany, solimy. Gdy cebula ładnie się zeszkli dodajemy mięso mielone, podsmażamy i przyprawiamy: majerankiem, przyprawa do mięsa mielonego, przyprawą kebab gyros, pieprzem, solą oraz papryką ostrą. Paprykę żółtą i czerwoną kroimy w paski, wrzucamy do mięsa mielonego razem z odcedzona kukurydzą, wszystko dusimy. Kiedy warzywa zmiękną ale będą nadal jędrne dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki oraz puszkę pomidorów, następnie smażymy do odparowania. Pod koniec gotowania przyprawiamy: ziołami prowansalskimi, lubczykiem otartym, cukrem oraz koncentratem. Na ciepłe placki kładziemy sałatę, przygotowany farsz i zawijamy w koperty. Tak przygotowane burrito jest gotowe do zjedzenia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
burrito cebula czosnek mięso mielone obiad papryka placki pszenne pomidorki koktajlowe sałata
Robię podobne, bez pomidorów. Twoje buritto wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZobacz takie proste naleśniki
http://inews.com.pl/WordPress3/nalesniki-meksykanskie
Przepis dodany do ulubionych
OdpowiedzUsuńMoje zmagania z niepłodnością
http://nieplodnosc-zmagania-wuk.blog.pl/
mmmm, pyszota.
OdpowiedzUsuńDziękuje za udane drugie śniadanie ; D
Wygląda nieziemsko smakowicie.
OdpowiedzUsuńpycha
OdpowiedzUsuńUwielbiam kuchnię meksykańską:) A burrito jest jednym z moich ulubionych dań:)
OdpowiedzUsuńBuritto nalezy do moich ulubionych dań :) a Twoje wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńŚlicznie podane :)
OdpowiedzUsuńNiewatpliwie sliczne podane i dobre w smaku. Ale na przyszlosc radze sprawdzic poprawna pisowanie. To nie jest "buritto" (taka bylaby pisownia wloska , gdyby bylo to danie wloskie) a "burrito"(osiolek, biorac pod uwage fakt, ze w orginale robi sie to z miesa oslego).
OdpowiedzUsuńNie, ja nie prof. Miodek, ale lubie wiedziec, co tak naprawde jem ;).
Szkoda ze u nas jeszcze jest malo barow z kuchnia meksykanska...
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńNo i w końcu coś meksykańskiego. Dużą sztuką jest zrobić odpowiednio cienkie ciasto które nie ulegnie destrukcji podczas smażenia :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak Burrito - nieskomplikowane a wyśmienite. Może zrobiło by większą furorę u nas w kraju gdyby nie wszędobylski kebab.
OdpowiedzUsuńja bym tu nie dawał mięsa mielonego
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńteż kiedyś robiłam burrito, ale dodaję fasolę czerwoną i bez papryki, poza tym dobór przypraw średni jak na typowe burrito aczkolwiek danie pewnie pyszne:)
OdpowiedzUsuńta deska grrr fuu
OdpowiedzUsuńChyba spróbuję przyrządzić to mojemu kochankowi, bo wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda na naprawdę smaczne co nie co. Muszę to zrobić.
OdpowiedzUsuńjakie fajne
OdpowiedzUsuńJa robię takie samo ale z kurczakiem :) i sosem czosnkowym pyszne :D
OdpowiedzUsuńi strasznie sycące
:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie wygląda a smakuje na pewno o niebo lepiej -zdecydowanie musze wypróbować!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!
Wygląda pysznie :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń