Wymiary formy: 28x40 cm
Składniki:
ciasto:
- 1/2 kg śliwek
- 2 szklanki mleka
- 1,5 szklanki cukru
- 4 jaja
- 3/4 kg mąki
- 1 cukier waniliowy
- 100 g kostka drożdży
- 1/2 kostki roztopionej i schłodzonej margaryny
- łyżka wódki lub odrobinę spirytusu
- 1/2 kostki roztopionej i schłodzonej margaryny
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
Przygotowanie:
Margarynę na kruszonkę rozpuszczamy i studzimy. Do miseczki wsypujemy cukier, cukier waniliowy i mąkę. Potem powoli wlewamy margarynę i mieszamy delikatnie widelcem, aby powstały kruszonki. Mleko lekko podgrzewamy, ale tak aby nie było zbyt ciepłe. Do mleka dodajemy 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 1 szklankę mąki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
W między czasie ubijamy jajka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość wlewamy go do ubitych jajek, dodajemy mąkę na przemian z rozpuszczoną margaryną. Wlewamy wódkę. Ciasto wyrabiamy i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość wkładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia (jeśli jest rzadkie dodajemy jeszcze mąki). Na ciasto układamy pokrojone w ćwiartki śliwki skórką do dołu, a na śliwki kruszonkę.
W między czasie ubijamy jajka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość wlewamy go do ubitych jajek, dodajemy mąkę na przemian z rozpuszczoną margaryną. Wlewamy wódkę. Ciasto wyrabiamy i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość wkładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia (jeśli jest rzadkie dodajemy jeszcze mąki). Na ciasto układamy pokrojone w ćwiartki śliwki skórką do dołu, a na śliwki kruszonkę.
Ciasto pieczemy w temperaturze 170 st. około 1 godz. (ciasto koniecznie wkładamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika).
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto drożdżowe ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką ciasto ze śliwkami ciasto ze śliwkami i kruszonką śliwki
Wygląda bosko!!!
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie! Na pewno wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie! Na pewno wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńmmm.. Z wielką chęcią bym je zjadł Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCudo, uwielbiam drożdżowe, Zrobię!
OdpowiedzUsuńPodpowiedz, jakie wymiary ma Twoja forma?
OdpowiedzUsuńWymiary blachy: 28x40cm, Pozdrawiam!
Usuńwygląda cudnie... spróbuję zrobić, chociaż jakoś drożdżowe nie chcą mi wychodzić... dziękuję za odwiedzinki... pozdrawiam....
OdpowiedzUsuńLecę do kuchni, póki jeszcze trwa sezon śliwkowy! Ciacho wygląda zachęcająco ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam też do mnie
sweethaven.blog.pl
ciasto wyglada super , do tego stopnia ze sama sie skusilam i wlasnie drozdzowe wyrasta w kuchni zobaczymy czy mi taz takie wyjdzie jak upieke to pochwale sie jak mi poszlo i jak smakuje , pozdrawiam wszystkich smakoszy slodkosci
OdpowiedzUsuńhmmm..spalilam nieco kruszonke , ale cale ciasto...bomba.... :) moja pierwsza w zyciu drozdzowka :) lubie takie na spodzie z bulki tartej :) i mala ciekawostka....jesli macie nowe piekarniki na prad , uzywacie gory+dolu do nagrzewania to temp w piekarniku powinna byc obnizona do pieczenia o jakies 10-20 st , u mnie kazde cisto sie PALI jesli stosuje sie do rad innych cukiernikow :) no a kruszonke...moglam przykryc papierem do pieczenia :) bledy poplenia sie tylko raz :) potem jest z gorki
OdpowiedzUsuńwitam mam pytanie mieszkam w uk mam tylko suche drozdze jesli sie uda to jaka ilosc dac tych drozdzy i czy postapic jak w przepisie prosze doradzic pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam placka na suchych drożdżach. Drożdży suszonych dajemy zawsze 2 razy mniej niż świeżych. Korzystając ze świeżych, ciasto wyrasta nam szybciej niż na drożdżach suchych, ale potrzebne jest wykonanie zaczynu. Natomiast w przypadku suchych, nie musimy sporządzać zaczynu, wystarczy je tylko zmieszać z mąką (czasem można spotkać drożdże te w postaci granulek i na opakowaniu podana jest wskazówka, że drożdże te należy rozpuścić w wodzie). Proponuje odwiedzić jakiś polski sklep, powinno się tam znaleść świeże drożdże ;) pozdrawiam!
UsuńHi.Od lat mieszkam w UK i na 100% swieze drozdze kupisz w każdym skleoie z zywnoscia ze Wschodu Europy.Pozdrawiam
UsuńPrzygotowałam wszystko tak jak w przepisie i ciasto nie wyszło takie jak na zdjęciu, nawet w połowie nie urosło tak jak tu widać, a kruszonka została wessana do środka ciasta, no cóż może nie mam ręki do drożdżowych ciast :(
OdpowiedzUsuńMyślę,że powodem zapadnięcia się kruszonki, mogło być zbyt rzadkie ciasto. Ciężko jest podać dokładną ilość mąki do ciasta drożdżowego, ponieważ każdemu wyrasta ono inaczej, myślę, że Tobie wyrosło bardziej niż moje i potrzebowało większą ilość mąki. :)
Usuńpozdrawiam
DO CIASTA DROZDOWEGO NIGDY NIE DODAJE MARGARYNY TYLKO MASŁO, BO MARGARYNA TO CHEMIA.POZDRAWIAM
UsuńDobre drożdżowe to jest to! Czekam niecierpliwie na sezon śliwkowy i będę piec takie jak Twoje. A w międzyczasie wykorzystuję w moim truskawki :)
OdpowiedzUsuńI jak tu się powstrzymać od obżarstwa :)
OdpowiedzUsuńczasami się nie da :D pozdrawiam!
Usuńile szklanek to 3/4 kg mąki?
OdpowiedzUsuńZrobiłam wszystko jak w przepisie, ciasto niestety wyrosło pięknie na brzegach a środek pozostał zapadnięty. Po wyrośnięciu wydawało się za rzadkie i zgodnie z poradą dodałam więcej mąki, ale jak widać nie pomogło :( Wydaje mi się że coś w przepisie jest niedopracowane, temp, ilość drożdży??
OdpowiedzUsuńnie wrzucałabym jakiegoś lewego przepisu :) skoro środek się zapadł to dodałaś za dużo śliwek, albo ciasto było zbyt rzadkie, proszę się nie zrażać, ciasto drożdżowe nie należy do najłatwiejszych i czasem trzeba kilku prób zanim uda się perfekcyjnie, trzeba też wyczuć swój piekarnik, tylko nie każdy chce się podjąć ponownie wyzwania po nieudanej próbie :) pozdrawiam serdecznie!
Usuńile szklanek to 3 /4 kg mąki
Usuńokoło 4 i 1/2 szklanki :)
UsuńCIASTO WYGLĄDA APETYCZNIE.ZNAM TEN SMAK..POLECAM.
UsuńCiasto z margaryna, to przeciez jakaś pomyłka, tylko masło do ciast. Trudno uwierzyć , ze osoba prowadząca blog kulinarny do czegoś takiego namawia.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
Pisze mi Pan pod każdym postem, że margaryna to pomyłka :) proszę wykonując przepis zamienić ją sobie na masło :)
UsuńDokładnie. Tylko masło!!!
UsuńTo moje ulubione ciasto z dzieciństwa, pamiętam jak babcia robiła je na każdą niedzielę :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam ciasto wg przepisu wyszło idealne ,polecam PYCHOTA :)
OdpowiedzUsuńWyrabiam i Wyrabiam, cały czas nie da się zagnieść. Nie podoba mi się taka duża ilość mleka. Dodaję mąkę i cały czas rzadzizna
OdpowiedzUsuńZa dużo mleka i drożdży.Robię od wielu lat na taką ilość mąki wystarczy 1i 1/2 szkl. i 6dag droższy
OdpowiedzUsuńLipa z drożdżami za dużo im mniej tym lepiej ale wymaga czasu … ja dodaje 20 gr na Pol kilo maki jest super i nie przebija drożdżami
OdpowiedzUsuńJezu jaka margaryna …. Masło …. Przepis mega nie zdrowy
OdpowiedzUsuń