Ilość: około 10 słoików 300 ml
Składniki:
- około 2 kg różnego rodzaju mięsa (ponad 1 kg musi być mięsa tłustego, aby pasztet nie był suchy np. podgardle, boczek, tłusta wołowina)
- 20 dag wątroby wieprzowej
- 3 duże cebule
- 2 marchewki
- 1 mały seler
- 1 pietruszka
- 5 ząbków czosnku
- 2 duże czerstwe bułki
- 4 jajka
- przyprawy: pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, zmielone ziarnka jałowca
Przygotowanie:
Umyte mięso bez wątróbki kroimy w kostkę, wkładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody tak, aby mięso było przykryte. Dodajemy warzywa bez czosnku oraz cebuli i przyprawy: 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku. Wszystko dusimy do miękkości. W międzyczasie myjemy wątróbkę i lekko podsmażamy z pokrojoną cebulą. Następnie ugotowane mięso i warzywa wyciągamy z wywaru i odstawiamy do ostygnięcia. W pozostałym rosole namaczamy bułki. Potem mięso, warzywa, czosnek, wątróbkę i bułki mielimy dwukrotnie. Do otrzymanej masy dodajemy jajka i pozostałe przyprawy: gałkę muszkatołową, jałowiec oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy ręką i przekładamy do małych słoiczków. Na wierzch wlewamy po łyżce rozpuszczonego smalcu. Gotujemy zakręcone słoiki z pasztetem około 0,5 h. Pasztet ten można przechowywać nawet kilka miesięcy.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
boczek bułki cebula czosnek domowy pasztet marchewka mięsne mięso pasztet pietruszka podgardle przetwory seler wątroba wieprzowa wołowina
zjadłabym chętnie kanapkę z takim pasztetem, brzmi cudownie :)
OdpowiedzUsuńOn to dopiero musi być pyszny, nie to co te ze sklepu :)
OdpowiedzUsuńSuper, ja daję więcej marchewki i pietruszki, ale nie daję bułki. Mój też jest pyszny!!!
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowy pasztet! Ja do swojego zamiast wątróbki wieprzowej daję wątróbkę "kurzęcą". No i koniecznie imbir mielony - trzeba tylko wtedy dać mniej pieprzu, bo imbir daje już ostrość. Poza tym - pasztety to niekończąca się możliwość eksperymentowania z dodatkami: grzyby, pieczarki, papryka, no i zioła.
OdpowiedzUsuńOoooo... i pasztet sobie zrobię. Ale fajnie wygląda. Na pewno pachnie i jest pyszny. Dziękuję - zapisałam co i jak i będę próbować :))
OdpowiedzUsuńJa wczoraj zrobiłam pasztet pieczony, następnym razem zrobię według Twojego przepisu ;)
OdpowiedzUsuń