Smaczna i gęsta konfitura ze słonecznych truskawek. Doskonała do pieczywa, wypieków, deserów czy naleśników. Szybko ją przyrządzisz
Ilość: 4 słoiczki 300 ml
Składniki:
- 1 kg truskawek
- żelfix 2:1
- 0,5 kg cukru
- łyżeczka soku z cytrony
Przygotowanie:
Myjemy i rozdrabniamy truskawki, następnie dokładnie mieszamy żelfix z owocami i gotujemy ciągle mieszając. Wsypujemy cukier i ponownie gotujemy około 3 minuty, mieszając aż zniknie piana. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Gorący dżem wlewamy do słoiczków i zakręcamy wieczka. Słoiki układamy do góry dnem na około 5 minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
dżem truskawkowy dżem z truskawek przetwory przetwory z truskawek truskawki
a gdy zimą odkręcisz taki słoik, zapach wypełni cały dom i powrócą letnie wspomnienia;)
OdpowiedzUsuńOch tak....
OdpowiedzUsuńTeż tak robię, nie wymaga dużo pracy, a jest bardzo smaczny.
OdpowiedzUsuńJa też co roku robię jest bardzo smaczny
OdpowiedzUsuńCytrony?
OdpowiedzUsuń