Papryka czerwona, żółta, biała czy zielona, każda jest smaczna, a nadziewana farszem świetnie nadaje się na obiad czy kolację
Składniki:
- 1 kg białej papryki (około 10 sztuk, najlepsze są małe lub średnie)
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 3 jajka
- 1 bułka kajzerka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: pieprz, sól, majeranek, ziele angielskie mielone
- 4 pomidory
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy. Bułkę namaczamy w wodzie, a czosnek drobno siekamy. W misce mieszamy: mięso mielone, jajka, namoczoną bułkę, czosnek, podsmażoną cebulę oraz przyprawiamy do smaku pieprzem, solą, majerankiem i mielonym zielem angielskim. Paprykę myjemy, sparzamy, odcinamy górę z ogonkiem tak aby powstała nam czapeczka i dokładnie oczyszczamy ja z ziarenek. Przygotowaną paprykę nadziewamy farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku pod folią aluminiową w temp. 200 st. około 40 minut.
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, następnie je rozdrabniamy, dodajemy: śmietanę, wodę i mąkę, wszystko mieszamy. Po około 40 min pieczenia papryk w piekarniku zalewamy je przygotowanym sosem i pieczemy kolejne 30 minut. Tak przygotowane papryki podajemy polane sosem które wyśmienicie pasują z ziemniakami posypanymi koperkiem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
faszerowana papryka mąka mięsne mięso mielone z indyka obiad papryka papryka nadziewana papryka z mięsem mielonym pomidory
bardzo lubię papryki, w takiej wersji - SUPER!
OdpowiedzUsuń