Faszerowane papryki

Papryka czerwona, żółta, biała czy zielona, każda jest smaczna, a nadziewana farszem świetnie nadaje się na obiad czy kolację 

Ilość porcji: 5

Składniki:
  • 1 kg białej papryki (około 10 sztuk, najlepsze są małe lub średnie) 
  • 500 g mięsa mielonego z indyka 
  • 3 jajka 
  • 1 bułka kajzerka 
  • cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • przyprawy: pieprz, sól, majeranek, ziele angielskie mielone 
sos:
  • 4 pomidory 
  • 3 łyżki śmietany 18% 
  • 1 szklanka wody 
  • 2 łyżki mąki 


Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy. Bułkę namaczamy w wodzie, a czosnek drobno siekamy. W misce mieszamy: mięso mielone, jajka, namoczoną bułkę, czosnek, podsmażoną cebulę oraz przyprawiamy do smaku pieprzem, solą, majerankiem i mielonym zielem angielskim. Paprykę myjemy, sparzamy, odcinamy górę z ogonkiem tak aby powstała nam czapeczka i dokładnie oczyszczamy ja z ziarenek. Przygotowaną paprykę nadziewamy farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku pod folią aluminiową w temp. 200 st. około 40 minut. 



Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, następnie je rozdrabniamy, dodajemy: śmietanę, wodę i mąkę, wszystko mieszamy. Po około 40 min pieczenia papryk w piekarniku zalewamy je przygotowanym sosem i pieczemy kolejne 30 minut. Tak przygotowane papryki podajemy polane sosem które wyśmienicie pasują z ziemniakami posypanymi koperkiem. 

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz: