Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- około 2 l wody
- mięso gulaszowe
- ziemniaki
- marchewka
- pietruszka
- seler
- cebula
- czosnek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, kminek, pieprz, sól
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i czosnek siekamy. Mięso gulaszowe podsmażamy razem z cebulą i czosnkiem, przyprawiamy zielem angielskim, majerankiem, liściem laurowym, pieprzem oraz solą. Następnie, gdy mięso się zarumieni wrzucamy je do gorącej wody, razem ze startą na grubych oczkach marchewką, całym selerem i pietruszką. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy do wywaru kapustę (jeżeli jest mocno kwaśna można ją przepłukać w zimnej wodzie) oraz doprawiamy majerankiem. W oddzielnym garnku gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gdyż gotowane razem z kiszoną kapustą będą twarde. Kiedy będą miękkie dorzucamy je do zupy razem z koncentratem, kminkiem i solą. Całość gotujemy około godziny
Smacznego!
ten kapuśniaczek jest częścią mojej diety ;-) do tego trochę ruchu i stosowanie jagody acai, dzięki czemu pozbyłam się 7 kg w 1 miesiącu odchudzania teraz jestem w połowie drugie i już zrzuciłam w sumie 11 kg;-) mój cel to 16 kg w 3 miesiące.
OdpowiedzUsuńWczoraj udało mi się kupić świeże zielone szparagi, pomysłów na szparagi jest całe mnóstwo, ale chciałam zrobić z nich coś co było by jednocześnie przystawką i daniem lub zupą:) Wyszedł bardzo dobry krem ze szparagów z prażonymi płatkami migdałów i serem z niebieską pleśnią. Zapach powalający a płatki migdałów bardzo fajnie uzupełniają połączone smaki sera i szparagów. Zapraszam
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, chciało by się mieć na swoim stole.
OdpowiedzUsuńZobacz też kapuśniak ze słodkiej kapusty
http://inews.com.pl/WordPress3/kapusniak-ze-slodkiej-kapusty
Wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńUwielbiam kapuśniak chyba za tą kwasotę,dodaję kilka suszonych grzybków.
OdpowiedzUsuń