Składniki:
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- szczypta soli
- masło do smażenia
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodajemy mąkę i żółtka, miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Patelnię nagrzewamy i smarujemy odrobiną masła oraz przelewamy masę jajeczną. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. Omlet można podawać z wieloma dodatkami: dżemem, miodem, czekoladą... u nas dziś jest z truskawkami i bitą śmietaną.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
bita śmietana ciasta naleśniki i placki omlet omlet biszkoptowy truskawki
Wygląda pysznie, zjadłabym cały od razu, u mnie dziś gofry z bitą śmietanką(Pilos jest dobra), niestety truskawek brak :(
OdpowiedzUsuńwygląda genialnie, aż serce pęka, że sezon truskawkowy już za nami...
OdpowiedzUsuńhttp://appetiteforlife.blog.pl/
jadłabym, szczególnie z tymi truskaweczkami i czekoldą! mm.. Pycha!
OdpowiedzUsuńmuszę koniecznie wypróbować :) :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo ładnie :)
OdpowiedzUsuń