Ilość: około 5 słoików 500 ml
Składniki:
- 1 kg papryki czerwonej
- 0,5 kg cebuli
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 10 dag cukru
- 1 łyżka oliwy
- przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
Przygotowanie:
Umytą paprykę oczyszczamy z pestek, kroimy i solimy. Następnie do osobnego naczynia kroimy cebulę w pióra i solimy. Tak przygotowaną paprykę i cebulę odstawiamy na 3-4 godziny, by puściły sok. Po tym czasie wlewamy do garnka wodę, ocet, oliwę i dodajemy cukier oraz przyprawy. Wszystko gotujemy około 3 minut. Do powstałej zalewy wrzucamy paprykę z cebulą. Całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy do miękkości papryki około 5 minut.
Następnie zawartość garnka nakładamy do weków, zakręcamy wieczka, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
papryka papryka marynowana papryka z octu przetwory przetwory z papryki
Super przepis , myślę że go wykorzystam :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwłaśnie jestem w trakcie robienia, w całym domu pachnie....:)
OdpowiedzUsuńpapryczkę to ja bardzo lubię :) mam zamiar na urlopie trochę przerobić :)
OdpowiedzUsuń