Składniki:
ciasto:
- 500 g mąki
- 250 ml mleka
- 1/2 łyżeczki cukru
- 40 g drożdży
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- pieprz, sól, papryka ostra, zioła prowansalskie
- papryka żółta, cebula, szynka, kiełbasa, ser żółty
Przygotowanie:
Do dużej miski wkładamy drożdże, wlewamy ciepłe mleko i mieszając dodajemy cukier i 3 łyżki mąki. Gdy drożdże są dobrze rozmieszane, przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do przygotowanego zaczynu dodajemy mąkę, zioła prowansalskie, sól. Ciasto mieszamy ręką, dolewamy oliwę i wodę oraz dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie bardzo dobrze odchodzić od ręki. Kiedy ciasto mamy wyrobione przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę. Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Do miseczki wkładamy koncentrat pomidorowy, dodajemy ocet jabłkowy, podsmażony czosnek i mieszamy. Taki sos do smaku przyprawiamy solą pieprzem, papryką ostrą oraz ziołami prowansalskimi, wszystko mieszamy. Ułożone ciasto na blasze smarujemy przygotowanym sosem, następnie układamy szynkę, kiełbasę i cebulę pokrojoną w talarki, paprykę pokrojoną w paski i posypujemy startym serem żółtym. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st na około 25 minut do ładnego zarumienienia brzegów pizzy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę. Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Do miseczki wkładamy koncentrat pomidorowy, dodajemy ocet jabłkowy, podsmażony czosnek i mieszamy. Taki sos do smaku przyprawiamy solą pieprzem, papryką ostrą oraz ziołami prowansalskimi, wszystko mieszamy. Ułożone ciasto na blasze smarujemy przygotowanym sosem, następnie układamy szynkę, kiełbasę i cebulę pokrojoną w talarki, paprykę pokrojoną w paski i posypujemy startym serem żółtym. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st na około 25 minut do ładnego zarumienienia brzegów pizzy.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasto na pizzę ciasto ziołowe na pizzę drożdże kiełbasa obiad ocet jabłkowy papryka pizza ziołowa pizze i zapiekanki szynka zioła prowansalskie
Ale apetyczna pizza, uwielbiam ziołowe smaki aż mi ślinka cieknie. Zapisuję do wypróbowania, chociaż się boję , że mi nie wyjdzie
OdpowiedzUsuńPyszna... I to ciasto, delicje ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńNie jadłem jeszcze pizzy na cieście z ziołami. Pewnie wybornie smakuje.
OdpowiedzUsuńMusze koniecznie wypróbować.