Świetny pomysł na przechowywanie pomidorów, które można użyć w zimie zarówno do robienia zup jak i sosów
Ilość: 20 słoików (300 ml)
Składniki:
- 7 kg pomidorów lima
- 12 płaskich łyżek soli
Przygotowanie:
Umyte pomidory kroimy w ćwiartki, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do wyciskania soków z warzyw i owoców. Jeśli ktoś jej nie posiada, należy gotować pomidory do miękkości i przetrzeć je przez sito, na którym pozostają pestki i skórki (osobiście polecam pierwszy sposób, gdyż jest on mniej pracochłonny). Miąższ z pomidorów wlewamy do dużego garnka i dodajemy sól, natomiast wyciśnięte pestki i skórki wyrzucamy. Przecier gotujemy około 15 min od czasu do czasu mieszając, aż zniknie powstająca piana.
Następnie wlewamy go do słoiczków, zakręcamy nakrętką i pasteryzujemy około 10 min. Przygotowany w ten sposób przecier pomidorowy doskonale przetrwa zimę w piwnicy i na pewno się nie zepsuje.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
domowy przecier pomidorowy pomidory pomidory lima przecier pomidorowy przetwory przetwory z pomidorów sos na zimę
Niestety nie mam maszynki do przecierania, więc dziś spędziłam trochę czasu przecierając, ale warto. Te pomidorki lima są najlepsze do przecierów. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)
OdpowiedzUsuń12 kg soli?!!!
OdpowiedzUsuńProszę czytać ze zrozumieniem: 12 płaskich łyżek soli ;-) Pozdrawiam!
UsuńJa pomidory pokrojone na większe cząstki mielę w maszynce do mięsa (elektryczna) i potem przez metalowe sito pałką przecieram. Mam bez pestek i skórek gęstą papkę.Pomidorów nie ważyłam , ale wyszło mi 4 kg przecieru ,to ile mam dać soli?
OdpowiedzUsuńskórki i pestki dużo nie ważą, więc musisz dać mniej soli, na moje oko z 6-7 łyżek, najlepszym sposobem jest kosztowanie przecieru, musi być słony :) pozdrawiam serdecznie!
UsuńNajepszy i najszybszy przecier: z pomidorów wykroić zielone częsci,pokroić na dowolne części. Włożyć do dużego garnka wsypać sól i trochę cukru/ na 1 dużą łyżkę soli 1 mała łyżeczka cukru/ , gotować do miękkości. przełożyć do słoików / razem z pestkami i łupinami/. Słoiki pasteryzować ok. pół godziny. Do zupy wlewamy całą zawartość bez fasowania. Po nagotowaniu przecedzamy zupę przez sito. Zupa ma smak świeżych pomidorów i jest bardzo smaczna. Przepis pochodzi od Pani z Kotlina która choduje pomidory tonami na polu.Jak mi powiedziała robi tak od lat. Sprawdziłam godne polecenia. Pozdrawiam.
UsuńNie ma to jak weki zrobione w domu, ten smak i aromat :D Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOch muszę się zaopatrzyć w sokowirówkę, o wiele mniej pracy. Ja przecierałam przez sitko. Myślałam, że ręka mi odpadnie ;)
OdpowiedzUsuńTen smak letnich pomidorów w słoiczku:)
OdpowiedzUsuńTeż taki robię, zimową porą jak znalazł
OdpowiedzUsuńteż tak robię, bo przecieranie przez sito jest bardzo uciążliwe:)
OdpowiedzUsuńNa zimę idealny. :)
OdpowiedzUsuńJa mielę całe pomidory przez maszynkę,powstałą papkę gotuję z solą i do słoików. Pestki w niczym nie przeszkadzają;)
OdpowiedzUsuńO wiele mniej roboty z sokowirówkę ale potem to mycie … 😊
OdpowiedzUsuń