Składniki:
pyzy:
- 1 kg mąki
- 2 szklanki mleka
- 10 dag drożdży (kostka)
- 3 małe lub 2 duże jajka
- 5 łyżeczek cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 kostki margaryny
- 0,5 kg mięsa z szynki lub łopatki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała papryka
- 2 duże pomidory
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, przyprawa do gulaszu, lubczyk
Przygotowanie:
sos:
Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso pokrojone w drobną kostkę oraz warzywa: paprykę i pomidory, następnie przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, majerankiem, przyprawą do gulaszu oraz lubczykiem, wszystko dusimy, aż mięso zmięknie. Pod koniec dodajemy koncentrat rozpuszczony w odrobinie wody. Całość gotujemy jeszcze około 5 min.
zaczyn i pyzy:
Do lekko letniego mleka dodajemy cukier, pokruszone drożdże, 6 łyżek mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie roztapiamy margarynę i odstawiamy do wystudzenia. Następnie ubijamy jajka z solą i wlewamy do nich wyrośnięty zaczyn. Potem dodajemy na przemian mąkę i rozpuszczoną margarynę, wszystko mieszając oraz ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto nie odchodzi od ręki należy dodać mąki. Następnie formujemy kulki i pozostawiamy je, aż troszkę podrosną.
Następnie zagotowujemy wodę w garnku do gotowania na parze lub w garnku z gazą przymocowaną sznurkiem. Kładziemy wyrośnięte pyzy na garnek, przykrywamy i gotujemy około 10 min. Pyzy podajemy z sosem mięsno-warzywnym.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasto drożdżowe ciasto na pyzy drożdże mączne i makarony mięsne pyzy pyzy drożdżowe pyzy na parze pyzy poznańskie pyzy z sosem sos mięsno warzywny sos mięsny
Mmmm, wyglądają pysznie. Czy smakują jak coś w rodzaju klusek śląskich? Kocham kluski śląskie ^ ^
OdpowiedzUsuńhttp://wirtualnatalia.blogspot.com/
Pyzy są smaczniejsze od klusek śląskich i inne w smaku :) a najlepiej jak sama spróbujesz i ocenisz :)
UsuńFajne to jest i pewnie smakowite, ale coś mam problemy z ciastem drożdżowym....i boję się, że mi te kluski nie wyjdą....raczej pyzy, ale SUPER !
UsuńWyglądają apetycznie, trzeba wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie! Musze polecic mamie, bo nie ma juz pomyslow na gotowanie. Przy okazji zapraszam na mojego bloga z recenzjami: readingbooks.blog.onet.pl dopiero zaczynam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pyzy z sosem, są pyszne!!! Gorąco polecam wszystkim ten przepis! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPychota kto tego nie lubi(może ze względu na wygląd.. może innego) niech żałuje że nigdy nie poznał tego smaku!!!!
OdpowiedzUsuńAlbo pyzy albo "parowańce"! Kluski na parze, kartacze,pampuchy itp. kluchy drozdżowe na parze ,to zupełnie ci innego niż p y z y!!!
OdpowiedzUsuńZgadzam się,to po prostu parowce a nie pyzy.
OdpowiedzUsuńKocham takie komentarze.... jak te powyżej :/ w POZNANIU TO SĄ WŁAŚNIE PYZY!
OdpowiedzUsuńKażdy poznaniak o tym wie. Później są nieporozumienia z ludźmi z innych regionów. Dla nas nie istnieją pampuchy, nie wiemy co to są parowańce - dla nas to są właśnie PYZY. Koniec kropka!
I brawo.Dokładnie tak po poznańsku to są Pyzy i koniec kropka, w każdym spożywczym są pyzy dziadka Tadka lub Babci Tereni nazwy kogo to pyzy są różne ale zawsze i niezmiennie pyzy i konia z rzędem temu kto pójdzie do sklepu i poprosi sprzedawce o parowańce a ten będzie wiedział że chodzi właśnie o pyzy������
OdpowiedzUsuńUwielbiam pyzy poznańskie, to mój smak z dzieciństwa. Gorąco polecam przepis...
OdpowiedzUsuńMoja rodzinka bardzo lubi pyzy poznańskie z sosami, mniam, mniam...
OdpowiedzUsuń