Prawie każdy ma swój przepis na sernik, ale najlepszą recepturą jest przepis na ciasto, które rozpływa się w ustach
Składniki:
ciasto:
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 180 g margaryny
- 300 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
sernik:
- 1 i 1/2 kg białego sera
- 200 g masła
- 9-10 dużych jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki kaszki manny
- budyń waniliowy lub 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- rodzynki
- starta skórka z cytryny
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, margarynę, jajko i żółtka siekamy oraz dobrze wyrabiamy, a następnie wykładamy na blachę. Masło ucieramy z cukrem, cukrem pudrem oraz żółtkami. Dodajemy porcjami zmielony dwukrotnie ser, dalej ucieramy. Białka ubijamy na sztywno.
Do przygotowanego sera wsypujemy mąkę, kaszkę mannę, proszek do pieczenia oraz rodzynki, skórkę z cytryny, łyżkę soku z cytryny i ubitą pianę z białek. Masę serową wykładamy na wcześniej zrobione ciasto. Sernik pieczemy w temperaturze 170 st. około 1,5 godz. Po upieczeniu sernik polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Do przygotowanego sera wsypujemy mąkę, kaszkę mannę, proszek do pieczenia oraz rodzynki, skórkę z cytryny, łyżkę soku z cytryny i ubitą pianę z białek. Masę serową wykładamy na wcześniej zrobione ciasto. Sernik pieczemy w temperaturze 170 st. około 1,5 godz. Po upieczeniu sernik polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Smacznego!
Piękny, wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, każda gospodyni ma swój przepis na takie cudo.
ja robię sernik z ciastem czekoladowym i wiśniami. pycha!
OdpowiedzUsuńMyślę,że do ciasta za dużo zużywasz proszku do pieczenia. Do takiej ilości mąki wystarczy 1 łyżeczka .
OdpowiedzUsuńOpis obok sernika wprost idealnie go opisuje!! :)
OdpowiedzUsuńPolecam również mój blog buoni-biscotti.blog.pl
Serniki bardzo lubię ;) Jednak moim zdaniem są one trochę zbyt ciężkie na lato :) Twój wypiek prezentuje się smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ;)
omniom.blog.pl
najlepiej do kruchego ciasta dodac łyżeczkę proszku do pieczenia i ]łyżeczkę amoniaku rozmieszanego w śmietanie.
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobnego sernika, ale nie dodaję cytryny i rodzynek (moja rodzina nie lubi dodatków). Polecam zamiast kruchego ciasta, wyłożyć blaszkę herbatnikami Petit-Berre z Jutrzenki (nie kruszą się tak jak inne). Jest mniej pracy i sernik jest pyszny. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńten przepis jest bardzo dobry sernik mniam mniam pychota!!!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie! Zdziwił mnie pomysł na masę serową z kaszką manną, nigdy tego nie próbowałam ;) Za to uwielbiam dodatek budyniu waniliowego, smak jest zdecydowanie bardziej wyrazisty.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam również do siebie
sweethaven.blog.pl
Dziękuję za ten przepis. Sernik to najwspanialsze ciasto i wyszedł naprawdę wspaniały!
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda ;) za każdym razem, gdy robię sernik, używam innego przepisu - może czas i na ten.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
JA DO SERNIKA NIE DAJĘ WCALE PROSZKU DO PIECZENIA
OdpowiedzUsuńA może by tak łaskawie podano wymiary formy . Czy to jest tajemnica .
OdpowiedzUsuńwymiary blachy to 28x40 cm :) Pozdrawiam!
UsuńDziękuję , teraz to ma ręce i nogi . Pozdrawiam i dziękuję za inne bardzo dobre przepisy .
UsuńDziękuję .
Usuń