Wymiary formy: 28x40 cm
Składniki:
- 2 i 1/2 kg jabłek, najlepsze antonówki
- 200 g masła
- 3/4 kg mąki
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki śmietany
Przygotowanie:
Do dużego garnka wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szklankę cukru, cukier waniliowy, wkładamy także margarynę, żółtka i śmietanę, a następnie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Następnie formujemy z ciasta 2 kule. Jedną z nich wkładamy do zamrażalnika na przynajmniej pół godz. Drugą rozwałkowujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Staramy się też wyłożyć boki foremki. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika na podpieczenie około 15 min w temperaturze 170 st.
Następnie obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Potem dosypujemy do nich pół szklanki cukru i cynamon. Nadmiar powstałego soku z jabłek odlewamy i dodajemy do nich bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy. Podpieczony spód lekko studzimy i wykładamy na niego jabłka, a na wierzch ścieramy na grubych oczkach tarki wcześniej przygotowane zamrożone ciasto, aby powstała kruszonka. Szarlotkę pieczemy około godziny w temperaturze 170 st., aż kruszonka się zarumieni. (aby nie wyrzucać białek z jajek można na jabłka wyłożyć pianę ubitą z cukrem i kisielem cytrynowym, a na nią dopiero kruszonkę).
Następnie obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Potem dosypujemy do nich pół szklanki cukru i cynamon. Nadmiar powstałego soku z jabłek odlewamy i dodajemy do nich bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy. Podpieczony spód lekko studzimy i wykładamy na niego jabłka, a na wierzch ścieramy na grubych oczkach tarki wcześniej przygotowane zamrożone ciasto, aby powstała kruszonka. Szarlotkę pieczemy około godziny w temperaturze 170 st., aż kruszonka się zarumieni. (aby nie wyrzucać białek z jajek można na jabłka wyłożyć pianę ubitą z cukrem i kisielem cytrynowym, a na nią dopiero kruszonkę).
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto z jabłkami jabłecznik jabłka szarlotka szarlotka po staropolsku
Poproszę kawałek...
OdpowiedzUsuńboska :)
OdpowiedzUsuńSame jabłuszka, Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńco to znaczy lekko studzimy ? czyli przez ile ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
spód ciasta studzimy aby nie byl gorący, a ciepły :)
UsuńA ile tego cynamonu?
OdpowiedzUsuńw zależności od upodobań, w moim przypadku 2 łyżeczki :) Pozdrawiam!
Usuńczy można czymś zastąpić śmietanę?
OdpowiedzUsuńmożna zastąpić mlekiem, Pozdrawiam!
UsuńBardzo apetyczna, po prostu jak u Babci. mmmmm, aż się rozmarzyłam ;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie: http://kawiarniaalicji.blog.pl/
Pysznie wygląda :) Strasznie lubię takie ciasta:).
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :) uwielbiam takie szarlotki, szczególnie gdy jabłka są soczyste. I jeszcze na ciepło, z gałką lodów waniliowych, mmm....
OdpowiedzUsuńTaka szarlotka z rodzynkami w środku, podana na ciepło z gałką lodów waniliowych, to spełnienie marzeń! Na pewno w najblizszym czasie wypróbuję przepis ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie
sweethaven.blog.pl
Apetycznie wygląda. Na pewno też wypróbuję przepis;). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńRobię podobnie. Antonówki najlepsze jabłka., szara reneta też może być. Lubię smażone też na gładką masę z rodzynkami i cynamonem gożdzikami. Jesień to czas szarlotki. jakoś zawsze sama mi się przypomina w ten czas
OdpowiedzUsuńcudna!
OdpowiedzUsuńJejku ! Moim zdaniem twoja wygląda naprawdę pysznie :)
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś smaka ;-) Apetycznie wygląda !!
OdpowiedzUsuńI już nawet pachnie mi tu cynamonem - hehehe....
pycha
OdpowiedzUsuńŁał! Świetny wypiek! Aż ślinka leci ;p
OdpowiedzUsuńPiękna i smaczna szarlotka :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie za dużo mąki do ciasta!
OdpowiedzUsuńZgadzam się.
UsuńPiekłam z tego przepisu, szarlotka bardzo dobra. Polecam przepis.
OdpowiedzUsuńCzy ktokolwiek z komentujących piekł to ciasto z tego dokładnie przepisu, czy tylko dają komentarze na podstawie wyglądu ciasta na zdjęciu? Absolutnie za dużo mąki. Nie da się zrobić ciasta z podanych składników. Trzeba je mocno zmodyfikować.
OdpowiedzUsuń