Składniki:
- 150 g masła
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany 12%
- kisiel o dowolnym smaku
- około 5 jabłek
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Masło siekamy z mąką, dodajemy cukier, jajka oraz śmietanę i zagniatamy składniki na gładkie ciasto. Następnie dzielimy wyrobione ciasto na dwie części (jedna część około 2/3 ciasta, druga 1/3), owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 30 min. W tym czasie jabłka myjemy, obieramy, kroimy na plasterki oraz w miseczce mieszamy z kisielem.
Ciasto wyciągamy z lodówki. Większą częścią ciasta wylepiamy formę do tarty, następnie posypujemy bułką tarta i układamy na niej plasterki jabłek. Mniejszą część ciasta rozwałkowujemy i wycinamy paski, z których układamy na jabłkach kratkę. Ciasto pieczemy w temp. 180 st. przez około 45 min. do ładnego zarumienienia się ciasta. Kakao mieszamy z cukrem pudrem i posypujemy nim przygotowaną tarte. Tarta z jabłkami równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno.
Ciasto wyciągamy z lodówki. Większą częścią ciasta wylepiamy formę do tarty, następnie posypujemy bułką tarta i układamy na niej plasterki jabłek. Mniejszą część ciasta rozwałkowujemy i wycinamy paski, z których układamy na jabłkach kratkę. Ciasto pieczemy w temp. 180 st. przez około 45 min. do ładnego zarumienienia się ciasta. Kakao mieszamy z cukrem pudrem i posypujemy nim przygotowaną tarte. Tarta z jabłkami równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto z jabłkami jabłecznik jabłka kruche ciasto kruche ciasto z jabłkami szarlotka tarta z jabłkami
Mnie by na pewno zadowoliło :)
OdpowiedzUsuńCzy kisiel wczesniej gotujemy i mieszamy z jablkami?
OdpowiedzUsuńnie gotujemy go wcześniej, do jabłek dodajemy sam kisiel w proszku :)
UsuńWygląda smakowicie, szarlotka to jest to co uwielbiam : )
OdpowiedzUsuńhmmmm;-)
OdpowiedzUsuńczy spód pieczemy wcześniej - przed nalożeniem jablek?
nie piekłam wcześniej spodu, tylko całą przygotowaną tartę:)
Usuńpozdrawiam