Średnica formy: 28 cm
Składniki:
biszkopt:
- 5 dużych jajek
- 15 dag cukru
- 15 dag mąki (1/2 mąki torowej, 1/2 mąki ziemniaczanej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
nasączanie:
- 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki cukru
- przegotowana woda
- likier amaretto lub spirytus
- 500 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 10 dag cukru pudru
- cukier waniliowy
- tabliczka gorzkiej czekolady startej na grubych oczkach
- 3 łyżki kakao
Przygotowanie:
Białka ubijamy z odrobiną soli, dodajemy cukier, następnie żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i oliwę. Wszystko razem mieszamy. Przygotowany biszkopt przekładamy do formy i pieczemy w temp. 160-170 st. z termoobiegiem. Gdy biszkopt odchodzi od brzegów tortownicy wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po 5 minutach go wyciągamy. Gotowy biszkopt odstawiamy, aby wystygnął. Po wystudzeniu przekrawamy biszkopt na 3 części.
Kawę zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody, mieszamy i dodajemy cukier. Pozostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy serek oraz mieszamy. Blaty biszkopta nasączamy kawą i likierem. Następnie 1/3 masy wykładamy na 1 pierwszą część nasączonego biszkopta, posypujemy 1/3 czekolady i łyżką kakao. Podobnie postępujemy z drugim i trzecim blatem biszkopta. Na koniec smarujemy masą boki i posypujemy pozostałą startą czekoladą.
Kawę zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody, mieszamy i dodajemy cukier. Pozostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy serek oraz mieszamy. Blaty biszkopta nasączamy kawą i likierem. Następnie 1/3 masy wykładamy na 1 pierwszą część nasączonego biszkopta, posypujemy 1/3 czekolady i łyżką kakao. Podobnie postępujemy z drugim i trzecim blatem biszkopta. Na koniec smarujemy masą boki i posypujemy pozostałą startą czekoladą.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Mniam ... zjadłabym kawałek, wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńuwielbiam ten tort
OdpowiedzUsuńjutro zrobię!!!
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda, i na pewno tak samo smakuje:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, bajecznie, fantastycznie i niesamowicie apetycznie :)
OdpowiedzUsuńuwiel;biam ten tort
OdpowiedzUsuńślicznie wygląda, ja uqwielbiam piec torty
OdpowiedzUsuńAż ślinka leci!!!
OdpowiedzUsuńpiekłam, mniam :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię
OdpowiedzUsuńJak średnica ma być forma...?
OdpowiedzUsuńDziękuję za uwagę, już dodaje w przepisie, a średnica formy to 28 cm:)
Usuńpozdrawiam
Chcę kawałek, ale taki duży kawałek ;)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście pięknie się prezentuje, a mnie jako italianistce na pewno by zasmakował ;)
OdpowiedzUsuńproponuje do masy dodac pokrojone na drobno truskawki.delikatnie zamieszac ....cos pysznego......tylko szybko bo truskawki sie koncza :)
OdpowiedzUsuńFantastico! Będzie na moje imieniny... wkrótce :)
OdpowiedzUsuńmiło słyszeć :) pozdrawiam!
UsuńDla mnie tort i kawa zawsze idą w parze! Uwielbiam, po prostu uwielbiam. A ten wygląda tak wspaniale, że żałuję, że nie mogę powiedzieć "mam dziś urodziny i wymarzyłam sobie taki prezent" :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do nas - do kuchni matki i córki.
wygląda obłędnie, moje smaki:)
OdpowiedzUsuńBardzo efektownie się prezentuje, pieczemy. Dzięki za super przepis.
OdpowiedzUsuń