Składniki:
- 1 kg fasolki szparagowej
- 3 duże pomidory
- filet z kurczaka
- 1 cebula
- 1 żółta papryka
- 700 g sera wędzonego
- 1/2 kubka śmietany 12 %
- główka czosnku
- 1 łyżeczka majonezu
- 2 łyżeczki posiekanego koperku
- sól i pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do gyrosa
Przygotowanie:
Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie ser wędzony ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ugotowaną fasolkę odcedzamy i przekładamy do miski żaroodpornej oraz posypujemy garścią sera. Następnie układamy pomidory pokrojone w plasterki.
Pokrojoną cebulę podsmażamy na patelni z odrobiną soli. Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli, dalej podsmażamy oraz doprawiamy przyprawa do gyrosa. Przygotowane mięso wykładamy na pomidory i posypujemy serem. Potem dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę.
Następnie polewamy sosem wymieszanym ze śmietany, majonezu, koperku, czosnku drobno posiekanego lub wyciśniętego przez praskę i pieprzu. Posypujemy resztą sera oraz ziołami prowansalskimi. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st na około 20 minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
fasolka szparagowa obiad zapiekanka na obiad zapiekanka z fasolką szparagową zapiekanki
ale apetycznie wygląda :))
OdpowiedzUsuńPyszne i zdrowe
OdpowiedzUsuńWłączanie piekarnika w upał to niezbyt dobry pomysł
OdpowiedzUsuńWłaśnie włożyłem do piekarnika! Po zapachach: NIEBO W GĘBIE!!!
OdpowiedzUsuńFasolkę na ogół zapiekam z serem brie, ale muszę spróbować Twojej wersji :)
OdpowiedzUsuńwyglada bardzo bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, na pewno się skuszę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis, zapiekanka pyszna robię już trzeci raz tylko ja dodaję na dno ugotowane ziemniaki pokrojone w plastry, polecam.
OdpowiedzUsuńpyszności :) chyba jeszcze nie robiłam zapiekanki z fasolką :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie zapiekanki :)
OdpowiedzUsuń