Zupa ogórkowa

Tradycyjna i wyjątkowo smaczna domowa zupa z kiszonych ogórków

Składniki:
  • 3 l wody 
  • słoik ogórków kiszonych 
  • szyjka z indyka lub ogon wieprzowy 
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka z natką 
  • 1 seler z nacią 
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • 1 cebula 
  • 6 ziemniaków 
  • garść makaronu 
  • świeży koperek 
  • 3 łyżki śmietany 18% 
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kminek 


Przygotowanie:

Do zagotowanej wody wkładamy mięso, przyprawy i gotujemy około 30 minut. Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler. Gdy warzywa zmiękną wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, makaron, zieleninę oraz cebulę i czosnek. W między czasie obieramy ogórki ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gdy ziemniaki są miękkie dodajemy przygotowane ogórki (jeśli zupa jest mało kwaśna, dolewamy kwas z kiszonych ogórków). Na koniec zupę zabielamy śmietaną i podajemy ze świeżym koperkiem. 

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze:

  1. widze ze masz podobne proporcje kwasu i ogorkow do wody ale mnie na blogu chca "zjesc" za te proporcje :P pozdrawiam i dziekuje za odwiedziny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie masz w zupełności czym się przejmować, pozdrawiam!

      Usuń