Składniki:
- 3 l wody
- słoik ogórków kiszonych
- szyjka z indyka lub ogon wieprzowy
- 2 marchewki
- 1 pietruszka z natką
- 1 seler z nacią
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 cebula
- 6 ziemniaków
- garść makaronu
- świeży koperek
- 3 łyżki śmietany 18%
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kminek
Przygotowanie:
Do zagotowanej wody wkładamy mięso, przyprawy i gotujemy około 30 minut. Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler. Gdy warzywa zmiękną wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, makaron, zieleninę oraz cebulę i czosnek. W między czasie obieramy ogórki ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gdy ziemniaki są miękkie dodajemy przygotowane ogórki (jeśli zupa jest mało kwaśna, dolewamy kwas z kiszonych ogórków). Na koniec zupę zabielamy śmietaną i podajemy ze świeżym koperkiem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kiszone ogórki szyja z indyka ziemniaki zupa ogórkowa zupa z ogórków kiszonych zupy
widze ze masz podobne proporcje kwasu i ogorkow do wody ale mnie na blogu chca "zjesc" za te proporcje :P pozdrawiam i dziekuje za odwiedziny:)
OdpowiedzUsuńnie masz w zupełności czym się przejmować, pozdrawiam!
Usuń