Zupa pieczarkowa

Był już pyszny rosół, smakowity kapuśniak oraz aromatyczna pomidorowa, a dziś czas na szybką i prostą w wykonaniu zupę pieczarkową

Składniki:
  • około 2 l wody 
  • 500 g pieczarek 
  • 2 cebule 
  • 2 marchewki 
  • 1 mały seler 
  • 1 pietruszka 
  • 500 g udek z kurcząt 
  • 1 łyżka śmietany 12% 
  • około 3 garście makaronu 
  • przyprawy: pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, świeże liście lubczyku 


Przygotowanie:

Do garnka wlewamy około dwa litry wody, solimy i gotujemy. Do wrzącej wody wrzucamy umyte udka z kurcząt. Gdy mięso zmięknie dodajemy wcześniej umyte, obrane warzywa: marchewkę, seler, pietruszkę, jedną podpaloną na ogniu cebulę dla lepszego efektu smakowego oraz liść laurowy i ziele angielskie. W międzyczasie pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę. Na rozgrzanej patelni dusimy cebulę z łyżeczką oliwy, następnie dodajemy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż pieczarki zbrązowieją i zmiękną. Gdy bulion będzie gotowy wyciągamy selera, pietruszkę i cebulę. Zachowujmy jedynie marchew, która kroimy w talarki i wrzucamy ponownie do wywaru. Następnie dodajemy makaron, a gdy zacznie mięknąć przelewamy poduszone pieczarki. Całość gotujemy około 5 minut i zabielamy śmietaną. Podajemy ze świeżo posiekanym liściem lubczyku.

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!