Był już pyszny rosół, smakowity kapuśniak oraz aromatyczna pomidorowa, a dziś czas na szybką i prostą w wykonaniu zupę pieczarkową
Składniki:
- około 2 l wody
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 mały seler
- 1 pietruszka
- 500 g udek z kurcząt
- 1 łyżka śmietany 12%
- około 3 garście makaronu
- przyprawy: pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, świeże liście lubczyku
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy około dwa litry wody, solimy i gotujemy. Do wrzącej wody wrzucamy umyte udka z kurcząt. Gdy mięso zmięknie dodajemy wcześniej umyte, obrane warzywa: marchewkę, seler, pietruszkę, jedną podpaloną na ogniu cebulę dla lepszego efektu smakowego oraz liść laurowy i ziele angielskie. W międzyczasie pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę. Na rozgrzanej patelni dusimy cebulę z łyżeczką oliwy, następnie dodajemy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż pieczarki zbrązowieją i zmiękną. Gdy bulion będzie gotowy wyciągamy selera, pietruszkę i cebulę. Zachowujmy jedynie marchew, która kroimy w talarki i wrzucamy ponownie do wywaru. Następnie dodajemy makaron, a gdy zacznie mięknąć przelewamy poduszone pieczarki. Całość gotujemy około 5 minut i zabielamy śmietaną. Podajemy ze świeżo posiekanym liściem lubczyku.
Smacznego!