Składniki:
- 3l wody
- 20-30 dag wiśni
- 3 łyżki śmietany
- makaron wstążki lub muszelki, ilość według uznania
- cukier do smaku
Przygotowanie:
Wodę gotujemy z odrobiną soli i dodajemy makaron. Kiedy makaron będzie miękki dodajemy umyte wiśnie i całość ponownie gotujemy, aż wiśnie zaczną pękać. Następnie doprawiamy cukrem do smaku. Na koniec zabielamy zahartowaną śmietaną. Zupę podajemy na gorąco lub jako chłodnik.
Smacznego!
Mniam .. uwielbiam taką :)
OdpowiedzUsuńPycha, kocham zupy owocowe!
OdpowiedzUsuńpolecam zupe wiśniową bez smietany, za to zagęszczona kisielem wiśniowym, a zamiast makaronu 2-3 łyzki kaszki mannej
OdpowiedzUsuńja dodaję jeszcze kisiel truskawkowy, wiśniowy itp. i parę jabłek i innych owoców
OdpowiedzUsuńalbo z czarnej porzeczki, boski smak.
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupę wiśniową :-) Twoja wygląda smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńAle makaron to musi być zrobiony własnoręcznie, bo inaczej to nie jest to !!!
OdpowiedzUsuńZnam ten smak ^^
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona, letnia zupka. Polecam.
OdpowiedzUsuń