Zupa wiśniowa

Prosta i szybka w przygotowaniu letnia zupa wiśniowa

Składniki:
  • 3l wody 
  • 20-30 dag wiśni 
  • 3 łyżki śmietany 
  • makaron wstążki lub muszelki, ilość według uznania 
  • cukier do smaku 


Przygotowanie:

Wodę gotujemy z odrobiną soli i dodajemy makaron. Kiedy makaron będzie miękki dodajemy umyte wiśnie i całość ponownie gotujemy, aż wiśnie zaczną pękać. Następnie doprawiamy cukrem do smaku. Na koniec zabielamy zahartowaną śmietaną. Zupę podajemy na gorąco lub jako chłodnik.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 komentarzy:

  1. polecam zupe wiśniową bez smietany, za to zagęszczona kisielem wiśniowym, a zamiast makaronu 2-3 łyzki kaszki mannej

    OdpowiedzUsuń
  2. ja dodaję jeszcze kisiel truskawkowy, wiśniowy itp. i parę jabłek i innych owoców

    OdpowiedzUsuń
  3. albo z czarnej porzeczki, boski smak.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam zupę wiśniową :-) Twoja wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale makaron to musi być zrobiony własnoręcznie, bo inaczej to nie jest to !!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja ulubiona, letnia zupka. Polecam.

    OdpowiedzUsuń