Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1kg świeżej kapusty
- 1,5kg mięsa np. wieprzowego, wołowego
- 60 dag kiełbasy
- 10 dag suszonych grzybów
- 5 dag suszonych śliwek
- 4 marchewki
- 4 cebule
- 4 ząbki czosnku
- słoik przecieru pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- zielenina: natki selera i lubczyku
- 15 dag smalcu
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do bigosu po staropolsku, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra
Przygotowanie:
Świeżą kapustę szatkujemy i gotujemy, wodę odcedzamy. Natomiast kapustę kiszoną odciskamy z kwasu (nie płuczemy, chyba że jest wyjątkowo kwaśna) i łączymy ją z przygotowaną świeżą kapustą. Całość zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy. Następnie dodajemy utartą na grubych oczkach marchewkę, pokrojone dwie cebule, śliwki i przyprawy. Osobno w małej ilości wody moczymy suszone grzyby, kiedy zmiękną kroimy i dodajemy do bigosu. W międzyczasie mięso, dwie cebule i czosnek kroimy w drobną kostkę, całość solimy i podsmażamy na patelni. Gdy mięso się zarumieni przekładamy do gotującego się bigosu wraz z zieleniną. Potem także kroimy kiełbasę, podsmażamy i również dodajemy do gara. Następnie dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy. Całość gotujemy do momentu, aż kapusta i mięso będą miękkie. Dodając grzyby i śliwki, bigos przybiera ciemną barwę, a najlepszy smak otrzymamy, gdy będziemy go jeszcze trochę gotować następnego dnia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Bigos Bigos po staropolsku kapusta kapusta kiszona kiełbasa mięsne mięso wieprzowe suszone grzyby suszone śliwki
Bigos z młodej kapusty robiłam wielokrotnie, ale takiego tradycyjnego jeszcze nie... Dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńByc moze jest to smaczne danie i, byc moze mozna je nazwac bigosem, ale nazwa "bigos po staropolsku" jest duzym naduzyciem !!!
OdpowiedzUsuńprzepis pochodzi od kucharza zajmującego się kuchnią myśliwską i staropolską, pozdrawiam!
Usuńnie ma nic wspolnego z bigosem staropolskim
OdpowiedzUsuń