Składniki:
- 4 gruszki
- wino czerwone wytrawne
- laska cynamonu
- laska wanilii
- kilka goździków
- sok z 1 pomarańczy
- czekolada deserowa
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wino, dodajemy laskę cynamonu, laskę wanilii, goździki i wyciskamy sok z pomarańczy, wszystko podgotowujemy. Gruszki myjemy, obieramy i wycinamy od spodu gniazda nasienne, nie przecinając gruszek. Wkładamy gruszki do wina i gotujemy je, aż zmienią kolor na bordowy i będą miękkie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gruszki podajemy na ciepło polane czekoladą.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
czekolada desery gożdziki gruszki gruszki w winie laska cynamonu laska wanilii pijane gruszki pomarańcze wino
Wyglądają idealnie na deser w miłym towarzystwie, przy świecach :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za polecenie i pozdrawiam!
Wygląda smakowicie i może do tego warto też osobno podać wino? Ja osobiście bardzo lubię wino z wiśni i na stronie https://alembik.eu/blog/post/40-wino-z-wisni znalazłam bardzo fajny przepis na to, jak je zrobić. Koniecznie sprawdźcie i również próbujcie!
OdpowiedzUsuń