Małe, cierpkie i kwaskowate jagody o dużej mocy. Żurawina ma zbawienny wpływ na: układ moczowy, przeziębienia, reguluje ciśnienie i działa na wiele innych problemów zdrowotnych
Ilość: 5 słoików (300 ml)
Składniki:
- 1 kg żurawiny
- 1 kg cukry
Przygotowanie:
Żurawinę myjemy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
Następnie mieszamy ją z cukrem i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie żurawinę przekładamy do słoiczków. Pasteryzujemy około 5 minut i odstawiamy weki do góry dnem do ostygnięcia. Konfitura z żurawiny znakomicie pasuje jako dodatek nie tylko do herbaty, ale również do mięs, sosów i ciast.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
konfitura z żurawiny przetwory przetwory z żurawiny żurawina żurawina do herbaty
Tak też zrobiłam w tym roku i mam pyszne konfitury
OdpowiedzUsuńale po co tyle cukru,żurawina to nie truskawki!
Usuńżurawina jest kwaśna, gdy doda się mniej cukru konfitura będzie się szybko psuła, pozdrawiam!
Usuńa ja robię tak.kilogram zurawiny myję .w garnku gotuję szklankę wody i pół kilograma cukru na gotująca wodę wrzucam zurawinę gotuję 15 minut gorącą nakładam do słoików .polecam jest super
Usuńtrochę z tym roboty, ale warte zachodu...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
cafetime.bloog.pl
Gdzie kupić żurawinę ?
OdpowiedzUsuńnajlepiej nazbierac w lesie :) a kupić można na bazarach czy targach
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:)
Myślę że ta, tylko pasteryzowana konfitur utraci mniej swoich właściwości . Po prostu zdrowsza. dziękuję za przepis, właśnie takiego szukałam.
OdpowiedzUsuńa ja wrzucam do garnka (umyta) dodaje szklanke soku z pomaranczy I szklanke wody oraz pokrojona na czastki pomarancze do tego brazowy cukier szklanke....gotuje na malym ogniu mieszajac a potem od razu do sloikow:) pycha,polecam I pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNa 1litrowy słoik żurawiny /kupiony na targu/, daję 1 kg cukru. Oczywiście żurawina wymyta i osuszona na sitku z wody. Potem żurawinę i cukier miksuję blenderem, nakładam do małych słoiczków / po zużytych koncentratach pomidorowych/, zakręcam i tyle! Nie pasteryzuję a żurawina świetnie się przechowuje na półkach w piwnicy. Wartości nie uciekają w gotowaniu. Pycha. Sposób wykonania mam od starszej pani, sprawdzone, polecam.
OdpowiedzUsuńtez tak robimy od wieku żurawiny się nie pasteryzuje to robi cukier!!!
UsuńDokładnie, u nas też w ten sposób robi się żurawinę, ale bez pasteryzacji. Nigdy jeszcze nie zepsuła mi się!
UsuńChyba się skuszę :). Dzięki za odwiedzinki :)..................Maya
OdpowiedzUsuńJa dostałam podobny przepis: 1kg żurawiny na 1kg cukru -zmielić i do tego... 100ml czystej wódki, która podobno jeszcze bardziej konserwuje, a nie jest wyczuwalna w smaku.
OdpowiedzUsuńPodajcie adresy gdzie można kupić żywą żurawinę EKO za zaliczeniem pocztowym?
OdpowiedzUsuńZa info z góry dziękuję...Władysław
Super , musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńJa chcę taką do herbaty :)
OdpowiedzUsuń