Ilość: około 5 słoików (500 ml)
Składniki:
- 1,5 kg mięsa wieprzowego np. łopatki
- 20 dag słoniny
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: majeranek, sól, pieprz
- woda
Przygotowanie:
Umyte mięso pokroić w drobną kostkę, wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Następnie mięso przełożyć do słoików, przykryć cienką warstwą słoniny, aby powstał smalec i wlać około 100 ml wody do każdego z nich. Weki zakręcić i pasteryzować około 3 godzin. Z tak przygotowanej konserwy, można śmiało korzystać 6 miesięcy.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
W pewnością musi byc lepsza od takiej gotowej.
OdpowiedzUsuńTen smak i zapach mniam..
dziękuje za przepis na pewno wypróbuje, to co swojej roboty, pychota
OdpowiedzUsuńjestem jej bardzo ciekawa. Siła tkwi w prostocie, zapisuję, dzięki za zaproszenie!
OdpowiedzUsuńZa krotko gotowana mieso nawet zagotowane wytwarza bakterie po jakims czasie ,proponuje pogotowac nastepnego dnia ok3g
OdpowiedzUsuńoczywiści mięso pasteryzuje się 3 krotnie przez kolejne doby
UsuńBędę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuńW życiu nie robiłem i widzę, że wiele mnie ominęło. :D
OdpowiedzUsuńTwój przepis przypomniał mi studenckie czasy w latach 80.-tych, gdy mięso było na kartki i takie właśnie konserwy samemu się robiło w domu, by biedny student (czyli ja) miał co jeść, studiując w innym mieście.... Mniamuśne! Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPamiętam jak moja babcia robiła takie słoiki, ale nie tylko mięsne, bo również wkładana była kiełbasa, boczek itp. Było to zawsze pyszne a po otworzeniu…….nie da się tego opisać :)
OdpowiedzUsuńNie ma nic lepszego niż swoje wyroby.
OdpowiedzUsuń