Ilość: około 150 sztuk
Składniki:
- 1 kg mąki
- 2 kostki masła
- 1 duża śmietana 12%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 2 cukry waniliowe
- 5 jajek
- słoiczek powideł śliwkowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- margaryna do nasmarowania formy
Przygotowanie:
Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy śmietanę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, dalej siekamy. Następnie wbijamy dwa jajka oraz 3 żółtka wszystko ponownie siekamy i zagniatamy składniki na gładkie ciasto (gdy przykleja nam się do rąk dosypujemy mąkę).
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wycinamy kwadraty. Powidła mieszamy z mąką ziemniaczaną. Nakładamy około pół łyżeczki przygotowanego nadzienia na wykrojone ciastka. Następnie zawijamy dwa naprzeciwległe rogi kwadratu i sklejamy je białkiem jajka. Gotowe ciastka układamy na blaszce posmarowanej margaryną. Ciastka pieczemy w temperaturze 220 st. do ładnego zarumienienia.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wycinamy kwadraty. Powidła mieszamy z mąką ziemniaczaną. Nakładamy około pół łyżeczki przygotowanego nadzienia na wykrojone ciastka. Następnie zawijamy dwa naprzeciwległe rogi kwadratu i sklejamy je białkiem jajka. Gotowe ciastka układamy na blaszce posmarowanej margaryną. Ciastka pieczemy w temperaturze 220 st. do ładnego zarumienienia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciastka kruche ciastka kruche ciastka z powidłami powidła
Przepis smaczny, musze spróbować :)
OdpowiedzUsuńTo takie rogaliki nie rogaliki. Podejrzewam że są pyszne!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam tak w ogóle:-) ups
OdpowiedzUsuńWyglądają niesamowicie kusząco ! Musze zrobić ! :)
OdpowiedzUsuńU Nas w Stanach nazywaja sie Kolaczki sa smaczne strasznie lubia je jesc dzieci .Spoko
Czy margarynę można zamienić na masło ? - moja rodzina uwielbia maślany smak,
OdpowiedzUsuńjak najbardziej można zamienić:)
Usuńpozdrawiam
Trzeba koniecznie zamienić , margarynę wyrzucić do kosza a nie do ciast!!!
UsuńROBIŁAM TE CIASTECZKA I SA ŚWIETNE! NAPRAWDĘ POLECAM :)
OdpowiedzUsuńciekawe czy można dzięki tym rogalikom przytyć???
OdpowiedzUsuńNie trzeba patrzeć na linie, tylko na smak :):) Ale myślę, że jak z umiarem się zje to się nie przytyje :) Pozdrawiam!
UsuńPyszne te ciasteczka.
OdpowiedzUsuńA czy te powidła ew marmoladą nie wypywa na zewnątrz
OdpowiedzUsuńJeżeli użyjemy gęstych powideł lub marmolady to nie wypłyną. Nie polecam dzemu jak galaretką bo wtedy popłynie. Ja tak jak w przepisie dodaję mąkę ziemniaczaną i nie ma problmu z dobrej jakością powidłami lub marmoladą
Usuń