Składniki:
jasne ciastka:
- 1,5 szklanki mąki
- 100 g masła prawdziwego (margaryny)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany 12%
- kropelki czekoladowe
- 1,5 szklanki mąki
- 100 g masła prawdziwego (margaryny)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany 12%
- 1 płaska łyżka kakao
- 1 białko
- cukier
Przygotowanie:
jasne ciastka:
Margarynę siekamy z mąką, dodajemy cukier, jajko oraz śmietanę i zagniatamy składniki na gładkie ciasto. Owijamy je folią i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka . Wycięte ciasteczka kładziemy na blaszce oraz układamy na nich czekoladowe kropelki. Ciastka pieczemy w temp. 180 st przez około 10 - 15 minut do ładnego zarumienienia się.
ciemne ciastka:
Ciemne ciastka przygotowujemy podobnie do jasnych: margarynę siekamy z mąką, dodajemy cukier, kakao, jajko oraz śmietanę i zagniatamy składniki na gładkie ciasto. Owijamy je folią i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka . Wycięte ciasteczka kładziemy na blaszce i smarujemy je białkiem oraz posypujemy cukrem. Ciastka pieczemy w temp. 180 st przez około 10 - 15 minut.
Smacznego!
świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńzapraszam na ciasteczkowe rozdanie u mnie
http://magicznezyciemarty.blogspot.com/
Bardzo apetyczne te ciasteczka!
OdpowiedzUsuńPyszne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńOk
OdpowiedzUsuńMmmmmmmmmm
OdpowiedzUsuńja też próbowałam pyszne !
OdpowiedzUsuńTrochę się klei to ciasto i nie wiedziałem w jaką folie owinąć. Nie jestem też pewien co do masła, które użyłem i czy zachowałem odpowiednie proporcje. Wydaje się trochę mało tego, już chłodzi się w lodówce mam nadzieje, że jeszcze podrosną i że nic nie przypalę.
OdpowiedzUsuńCiasto strasznie się kleiło i nie nadawało się do wałkowania. Składniki poszły do kosza pieniądze wyrzucone w błoto. Albo ja zrobiłem coś źle albo przepis jest okropny.
OdpowiedzUsuńJak się lepiło to trzeba było mąki dosypać :)
Usuńjezu co to za okropny przepis nie wyszły mi ciasteczka tylko jakieś nadmuchane bułki a wszystko zrobiłą jak w przepisie !!! ten przepis jest zły
OdpowiedzUsuńJeżeli podsypie się mąka to ciasteczka wyglądają jak z obrazka. Jednak są za słodkie i w ogóle nie kruche, przynajmniej dłużej poleżą. Przepisu nie polecam.
OdpowiedzUsuńbardzo dobrze wyszły ! właśnie wyjełam z pleca :) wskazówka dla komentujących dodajcie troche wiecej mąki (2szkl) do białego ciasta, i troche mniej do czarnego ciasta.
OdpowiedzUsuńRobie już ktorys raz. Tak, z ciastem bywa różnie, raz za lepkie, raz za sypkie, ale to kwestia chyba wprawy. Albo szczęścia. Dziś pieklam, bosko kruche. Osobiście, zawsze dodaję mieszkankę ziaren, np. slonecznik, dynia. Ogólnie, polecam.
OdpowiedzUsuń