Placek jabłkami

Szybkie w wykonaniu, puszyste i wilgotne ciasto z pachnącymi jabłkami

Składniki:
  • 1 kg jabłek 
  • 0,5 kostki margaryny 
  • 3 jajka 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 szklanki mąki 
  • 1/3 szklanki mleka 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • cukier waniliowy 
  • cukier puder do posypania 


Przygotowanie:

Margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko, wszystko ponownie ucieramy. W miedzy czasie obieramy ze skórki jabłka i kroimy w drobną kostkę. Przygotowane jabłka mieszamy z utartą masą i wkładamy do wysmarowanego margaryną prodiża. Placek pieczemy około 45 min. Gdy nie posiadamy prodiża możemy użyć dużej tortownicy, ciasto wówczas pieczemy w piekarniku w temp. 170 st. przez około godzinę, aż się zarumieni. Gotowy placek posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 komentarzy:

  1. jaki pyszny TEN placek (na razie jem oczami ;-p)!
    z wlasnymi jablkami bedzie na pewno boski...

    OdpowiedzUsuń
  2. Też taki zrobię,, wydaje się prosty i na pewno smaczny :) Aż ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie proste, domowe ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  4. wasylissa.bloog.pl11 września 2013 23:27

    Ja piekę podobny, jeszcze szybszy i prostszy, bo nie ucieram margaryny (czego nie znoszę) tylko miksuję jajka (4) z cukrem, dodaję make z proszkiem i 6 łyżek oleju, reszta podobnie. Ponoć olej zdrowszy. A na pewno mnie szybciej sie z olejem robi. Pozdrawiam. Haniamrok

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam ten przepis - ciasto zawsze wychodzi takie puszyste! Tylko nie używam margaryny, a masła :) A ciasto znika z talerzy w mig, bo nie jest ani za suche ani zbyt napchane owocami. Idealne do rozgrzewającej herbaty jesienna porą.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię szybkie ciasta! Twoje wygląda zachwycająco!

    OdpowiedzUsuń