Składniki:
- 1 kg jabłek
- 0,5 kostki margaryny
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko, wszystko ponownie ucieramy. W miedzy czasie obieramy ze skórki jabłka i kroimy w drobną kostkę. Przygotowane jabłka mieszamy z utartą masą i wkładamy do wysmarowanego margaryną prodiża. Placek pieczemy około 45 min. Gdy nie posiadamy prodiża możemy użyć dużej tortownicy, ciasto wówczas pieczemy w piekarniku w temp. 170 st. przez około godzinę, aż się zarumieni. Gotowy placek posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto z jabłkami jabłecznik jabłka placek z jabłkami szarlotka
Jaki piękny placek :)
OdpowiedzUsuńjaki pyszny TEN placek (na razie jem oczami ;-p)!
OdpowiedzUsuńz wlasnymi jablkami bedzie na pewno boski...
Też taki zrobię,, wydaje się prosty i na pewno smaczny :) Aż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie proste, domowe ciasta!
OdpowiedzUsuńJa piekę podobny, jeszcze szybszy i prostszy, bo nie ucieram margaryny (czego nie znoszę) tylko miksuję jajka (4) z cukrem, dodaję make z proszkiem i 6 łyżek oleju, reszta podobnie. Ponoć olej zdrowszy. A na pewno mnie szybciej sie z olejem robi. Pozdrawiam. Haniamrok
OdpowiedzUsuńZnam ten przepis - ciasto zawsze wychodzi takie puszyste! Tylko nie używam margaryny, a masła :) A ciasto znika z talerzy w mig, bo nie jest ani za suche ani zbyt napchane owocami. Idealne do rozgrzewającej herbaty jesienna porą.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Bardzo lubię szybkie ciasta! Twoje wygląda zachwycająco!
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuń