Składniki:
- 2-3 jabłka
- czubata szklanka mąki
- 1 jajko
- kefir 400 ml
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- cukier puder
- olej
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wsypać przesianą mąkę z sodą, następnie dodać jajko, kefir, cukier, cukier waniliowy, wszystko dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Potem dodać obrane ze skórki i drobno pokrojone jabłka. Ponownie wymieszać i smażyć racuchy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Upieczone posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
jabłka kefir naleśniki i omlety naleśniki i placki racuchy racuchy z jabłkami
pamiętam te babcine... mmm, wspaniały smak!
OdpowiedzUsuńPycha, lubię takie jeszcze ciepłe z cukrem pudrem, robiłam wczoraj tylko na drożdżach, a zamiast jabłek ulubiony twarożek Pilos :)
OdpowiedzUsuńMniam! Dzieciakami przepadają i ja też :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je :D
OdpowiedzUsuńPyszne, moi synowie takie bardzo lubią, mniam
OdpowiedzUsuńŚniadanko jak marzenie :)
OdpowiedzUsuń